Konya
Açık
22°
Aksaray
Açık
24°
Karaman
Açık
19°
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Sipariş yağıyor ama usta bulunamıyor! Konya'da 68 yıllık meslek ayakta kalma mücadelesi veriyor

Sipariş yağıyor ama usta bulunamıyor! Konya'da 68 yıllık meslek ayakta kalma mücadelesi veriyor

Konya'da terzilik yapan Gücüman ailesi, üçüncü kuşak gömlekçilik mesleğini sürdürüyor. Yoğun siparişlere rağmen yetişmiş eleman eksikliği çeken baba-oğul, kişiye özel gömlek üretiminde kaliteye öncelik veriyor. Mesleği gelecek nesillere aktarma hedefindeler.

Sipariş yağıyor ama usta bulunamıyor! Konya'da 68 yıllık meslek ayakta kalma mücadelesi veriyor
KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Konya'da terzilik yapan Mustafa Gücüman, babasından öğrendiği gömlekçilik mesleğini oğlu Sadrettin Gücüman ile birlikte üçüncü kuşak olarak sürdürüyor. Fatih Çarşısı'nda kişiye özel gömlek diken baba-oğul, yoğun talebe rağmen yetişmiş eleman bulmakta zorlandıklarını söylüyor.

1958 yılında Mustafa Gücüman'ın babasının başladığı gömlekçilik mesleği, 1992 yılında vefatının ardından aile tarafından yaşatılmaya devam etti. Bugün üçüncü kuşak olarak mesleği sürdüren Gücüman ailesi, müşterilerin ölçü ve taleplerine göre tamamen kişiye özel gömlek üretiyor.

BİR GÖMLEK EN AZ 2,5 SAATTE HAZIRLANIYOR

Kişiye özel hazırlanan gömleklerin kesim, dikim, ilik, düğme ve ütü işlemleriyle birlikte en az 2,5 saat sürdüğünü belirten Mustafa Gücüman, kaliteli kumaş ve sağlam işçilikten ödün vermediklerini söyledi.

Özel dikim gömleklere özellikle eski kuşakların ilgi gösterdiğini ifade eden Gücüman, "Z kuşağı bunu çok bilmiyor ama eski müşterilerimiz hâlâ özel dikim gömlek tercih ediyor. Uzun ömürlü kumaşlar ve sağlam dikiş nedeniyle müşterilerimiz memnun kalıyor. Biz de kendi giymeyeceğimiz hiçbir ürünü müşterimize sunmuyoruz." dedi.

"İŞ VAR AMA YETİŞMİŞ ELEMAN YOK"

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra baba mesleğini sürdürmeye karar veren Sadrettin Gücüman ise siparişlerin yoğun olduğunu ancak eleman bulamadıkları için taleplere yetişmekte zorlandıklarını söyledi.

"Babamla birlikte günde yaklaşık 8-10 gömlek üretebiliyoruz. Bir gömleğin hazırlanması ortalama 3 saat sürüyor. İşimiz çok, siparişlerimiz yoğun ama yetişmiş eleman bulamıyoruz. Kimse artık çocuğunu terziliğe yönlendirmek istemiyor. Herkes üniversite okusun istiyor. Oysa bu meslekte iş var." ifadelerini kullandı.

HER MÜŞTERİYE ÖZEL ÜRETİM

Baba-oğul, müşterilerin isteklerine göre cepli, cepsiz, düğmeli, hâkim yakalı ya da farklı kumaş kombinasyonlarına sahip gömlekler hazırladıklarını belirterek, mesleği gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Yoğun siparişlere rağmen kaliteli üretimden taviz vermediklerini söyleyen Gücüman ailesi, yıllardır sürdürdükleri aile mesleğini yaşatmaya devam ediyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız