Konya
Açık
30°
Aksaray
Açık
29°
Karaman
Parçalı az bulutlu
27°
Anadolu'da Bugün Politika YRP Konya’dan hububat fiyatlarına tepki: “Çiftçi üretmezse Türkiye doymaz”

YRP Konya’dan hububat fiyatlarına tepki: “Çiftçi üretmezse Türkiye doymaz”

Yeniden Refah Partisi Konya İl Başkanı Hasan Yel, 2026 hububat alım fiyatlarını eleştirerek, fiyat artışlarının üretim maliyetlerinin gerisinde kaldığını belirtti. Tarımın milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Yel, çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini savundu.

YRP Konya’dan hububat fiyatlarına tepki: “Çiftçi üretmezse Türkiye doymaz”
KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk

Yeniden Refah Partisi Konya İl Başkanı Hasan Yel, 2026 yılı hububat alım fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, buğday ve arpa fiyatlarına yapılan zamların üretim maliyetleri ve enflasyonun altında kaldığını belirterek çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Tarımın yalnızca ekonomik bir faaliyet olmadığını, aynı zamanda milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Yel, üreticilerin artan maliyetler karşısında zor durumda bırakıldığını savundu.

“Çiftçiye verilen artış yetersiz”

Hasan Yel, son yıllarda uygulanan ekonomi politikalarının toplumun farklı kesimlerini olumsuz etkilediğini öne sürerek, çiftçilerin de maliyetlerin altında açıklanan taban fiyatlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

2026 yılı hububat alım fiyatlarında buğdayın kilogram fiyatının 13,50 TL’den 16,50 TL’ye yükseltilerek yüzde 22,2 oranında artırıldığını, arpanın kilogram fiyatının ise 11 TL’den 12,75 TL’ye çıkarılarak yüzde 15,9 zam yapıldığını hatırlatan Yel, aynı dönemde işçilik, gübre ve enerji maliyetlerinde çok daha yüksek artışlar yaşandığını dile getirdi.

Yel, işçilik maliyetlerinin yüzde 49, gübre fiyatlarının yüzde 43, tarımsal elektrik giderlerinin yüzde 38,6 ve enflasyonun yüzde 32,4 arttığını belirterek, açıklanan alım fiyatlarının çiftçinin artan maliyetlerini karşılamadığını savundu.

“Tarım milli güvenlik meselesidir”

Çiftçilerin üretimden uzaklaşmasının gıda güvenliği ve ekonomik bağımsızlık açısından ciddi riskler doğuracağını ifade eden Yel, tarım sektörünün stratejik önemine dikkat çekti.

Üreticinin emeğini koruyan ve üretimi teşvik eden politikalara ihtiyaç olduğunu belirten Yel, “Üreticinin alın terini korumayan, maliyetlerini karşılamayan hiçbir fiyat politikası sürdürülebilir değildir. Tarım bir milli güvenlik meselesidir. Çiftçinin tarladan çekildiği bir ülkede ne gıda güvenliği sağlanabilir ne de ekonomik bağımsızlık korunabilir” dedi.

Çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yel, “Çiftçi kazanmazsa Türkiye kaybeder. Çiftçi üretmezse Türkiye doymaz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız