Konya
Açık
18°
Aksaray
Açık
15°
Karaman
Açık
17°
Anadolu'da Bugün Sağlık Yazın serinlemek isterken bu hatayı yapmayın!

Yazın serinlemek isterken bu hatayı yapmayın!

Uzmanlar, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte sıvı kaybının sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul, suyun önemine dikkat çekerek asitli içeceklerin yerine su, maden suyu ve ayran gibi alternatiflerin tercih edilmesini önerdi.

Yazın serinlemek isterken bu hatayı yapmayın!
KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte vücudun daha fazla sıvı kaybettiğini belirten uzmanlar, su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiği konusunda uyardı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul, özellikle asitli içeceklerin su yerine tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Tonbul, terlemenin vücudun doğal soğuma mekanizması olduğunu belirterek, normal şartlarda günlük yaklaşık yarım litre olan ter kaybının aşırı sıcaklarda 2-3 litreye kadar çıkabildiğini ifade etti.

Sıvı kaybının arttıkça sağlık sorunlarının da ağırlaştığını dile getiren Tonbul, "Aşırı sıvı kaybı böbrek, kalp ve beyin gibi hayati organların fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Hafif sıvı kaybında ağız kuruluğu ve susama görülürken, orta derecede sıvı kaybında halsizlik, baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, idrar miktarında azalma ve idrar renginde koyulaşma gibi belirtiler ortaya çıkabilir." dedi.

"ASİTLİ İÇECEKLER SUYUN YERİNİ ASLA TUTMAZ"

Asitli içeceklerin sıcak havalarda su yerine tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tonbul, kola, gazoz ve enerji içeceklerinin vücudun sıvı ihtiyacını karşılamadığını söyledi.

Bu içeceklerin diş minesinde tahribata, mide asidinin artmasına, reflü ve kemik sağlığıyla ilgili sorunlara yol açabileceğini belirten Tonbul, enerji içecekleri ve koladaki yüksek kafein oranının idrar söktürücü etki göstererek sıvı kaybını artırabileceğini kaydetti.

Sıvı kaybının fazla olduğu dönemlerde suyun yanı sıra maden suyu ve ayran gibi mineral içeren içeceklerin de tercih edilebileceğini ifade eden Tonbul, ev yapımı soğuk çayın da ölçülü şekilde tüketilebileceğini söyledi.

AŞIRI SICAKLARDA SU İHTİYACI 5 LİTREYE ÇIKABİLİYOR

Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul, normal şartlarda günlük 2-3 litre su tüketiminin yeterli olduğunu ancak aşırı sıcaklarda bu miktarın 4-5 litreye kadar çıkabileceğini belirtti.

Özellikle tarım işçileri ve fırın gibi sıcak ortamlarda çalışan kişilerin daha fazla su tüketmesi gerektiğini ifade eden Tonbul, suyun gün içine yayılarak içilmesini tavsiye etti.

Hamile ve emziren kadınların su ihtiyacının daha fazla olduğuna dikkat çeken Tonbul, kavun, salatalık ve portakal gibi su oranı yüksek meyve ve sebzelerin de günlük sıvı ihtiyacına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız