TEFE-TÜFE can yakıyor (Özel Haber)

TEFE ve TÜFE’deki artışlar enflasyona etki ettiği kadar aynı zamanda gayrimenkul kiralarını da etkiledi. Kiracılar, TEFE-TÜFE’ye göre artış yapacak olurlarsa ağustos ayında bu artış yüzde 17,41 olarak gerçekleşecek.

TEFE-TÜFE can yakıyor (Özel Haber)
Yayınlanma:

Muhabir: Gamze Erdoğan

TÜİK Konya Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; 2018 yılı Ağustos ayında Konya, Karaman bölgesinde TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,72, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,02, bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 18,75 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,42 oranında artış gösterdi.2018 yılı Ağustos ayında ana harcama gruplarına göre; Konya, Karaman bölgesinde aylık bazda en yüksek artış yüzde 7,68 ile “Çeşitli Mal ve Hizmetler” grubunda gerçekleşmiş olup, bunu yüzde 5,32 ile “Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri” grubu ve yüzde 4,98 ile “Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar” grubu izledi. Aylık olarak en çok düşüş gösteren grup ise yüzde 0,87 ile “Giyim ve Ayakkabı" grubu oldu. Konya, Karaman bölgesinde  fiyatı en çok artan ürün; Salça oldu.2018 yılı Ağustos ayında fiyatı en çok artan ürünler; Salça (yüzde 24,44), yumurta (yüzde 22,71) mücevher (altın) (yüzde 17,41) olup, fiyatı en çok düşüş gösteren ürünler; kuru soğan (yüzde 29,97), domates (yüzde 21,20) ve patates (yüzde 14,90) oldu.

BİR DARBEDE KİRACILARA

Kiralık ev fiyatları son günlerin en sık gündeme gelen konularından birini oluşturuyor. Ağustos ayında yaşanan kira artış oranı yüzde 17,41 TL olurken, bu rakam 2018 yılının kira zammında ulaşılan en yüksek değer olarak dikkat çekiyor. Bir yıl önce 2017’nin Ağustos ayında kira artış oranı sadece yüzde 10,94 idi. Ağustos 2017-Ağustos 2018 dönemini kapsayan 12 aylık dönem boyunca kira artış rakamları sadece bu yılın Şubat, Mart ve Nisan gerileme kaydetti. 2018’in Ocak ayında yüzde 15,82 iken, Şubat ayında yüzde 15,66, Mart ayında yüzde 15,50 ve Nisan ayında yüzde 15,35 TL’ye gerileyen kira artış oranları Mayıs 2018 itibariyle tırmanışa geçti. Böylelikle ülke çapında kira artış oranları bir yılda yaklaşık yüzde 60 yükseldi. 2018’in ilk sekiz ayında ise kira zammı artışı yüzde 10 oldu. Yaz aylarına bakıldığında ise Haziran ayında yüzde 15,80 olan kira artış oranı, önce Temmuz ayında yüzde 16,57’ye, son olarak da Ağustos ayında yüzde 17,41 TL’ye tırmandı

“PİYASALARIN RAHATLATILMASI İÇİN ADIMLAR ATILMALI”

Tüketici fiyat endeksinde yaşanan artışa ilişkin Konyalı vatandaşlar çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda en yüksek enflasyon artışının yaşandığını ifade eden Davut Dursun yaşanan fiyat artışlarının sürdürülen politik stratejilerle ilişkili olduğunu söyledi.  Dursun, “Yaşanan fiyat artışları her ne kadar piyasaların durumu ile ilgili olsa da ülkemize karşı özellikle ABD'nin tavrıyla da alakası var. Dönemsel olarak bazı ürünlerde beklenilenin üstünde artış yaşandı ve şimdi de öngörülen  bir artış söz konusu. Yine de piyasaların ve esnafın rahatlatılması için adımlar atılması gerekiyor. Bu konuda hükümetimiz gerekli önlemleri almalı” şeklinde konuştu.

“GIDA SEKTÖRÜNDE GÖZLE GÖRÜLÜR BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU”

Diğer vatandaş Abdullah Yılmaz ise meydana gelen fiyat artışının her alanda vatandaşı etkilediğini ifade etti.  Başta enerji sektörü olmak üzere bütün sektörlerde fiyat artışı yaşandığını belirten Yılmaz, “Gıda sektöründe gözle görülür bir artış söz konusu. Önceden 200 -300 TL’ye yapılan market alışverişi şimdi aynı standartlarda 600 -700 TL’yi buluyor. Gelirimiz artmazken giderimiz artıyor ve vatandaş bu durumdan ciddi anlamda etkileniyoruz. Piyasalarda bir durgunluk söz konusu. Özellikle vatandaşın gelir düzeyi ve paranın alım gücünün düşmesi ile alışverişlerinde kısıtlamaya gidiyor. Ülkemizin ekonomisi  iyiye gitmiyor ve 2019 yılında ekonominin daha kötüye gideceğini tahmin ediyorum. Ülkemizde üretim yok ve ciddi anlamda bir lüks harcama var. Ekonomimizin sadece inşaat sektörüne bağlı olması ve ihracat rakamlarının düşük olması ekonomik anlamda gelişmeyi getirmiyor” diye konuştu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.