Halime Bilgin

Halime Bilgin

Hayalleriniz Hobiye Dönüşürse Ne Olur

Hayalleriniz Hobiye Dönüşürse Ne Olur

Eskiden ilkokulda hobileriniz neler sorusuna, o gün için hayatımızda çok da aktif olmayan cevaplar yazardık.

Bendenizde o dönemlerde üç bazen dört cümleyi replik yapmıştım kendime.

Spor yapmak

Kitap okumak

Seyahat etmek

Söylediğim için mi bunlar benim gerçekten hobilerim oldu yoksa hayal miydi o günlerde bilmiyorum. Ama bugün o yazdığım repliklerin hayatımın içinde olduğunu görüyorum. Hatta bunlar beni başka alanlara taşıdı. Kitap okumak yazmaya, seyahat etmek ise fotoğrafçılığa yöneltti.

Şimdiki çocuklar hobileriniz nedir cümlesine neler yazıyorlardır kim bilir. Her dönemin kendi içinde şartları vardır. Ona göre değerlendirmek gerekir elbette ama hobi, kişinin zevk aldığı bir aktiviteyi yapması ve zamanını verimli geçirmesi demek olduğu için çocukken oyun oynamak zaman geçirmenin en eğlenceli tarafıydı bizim için o dönemde. Ve yazdığımız hobilerin hayal olduğunu düşünüyorum. Çünkü o yıllarda doğanların mahrumiyetleri vardı. Kütüphanesi olmayan okullarda yetişenler için, kitap okumak hobiden çok hayaldi belki ve kıymetliydi. Şimdikiler için belki bu çok da önemli gelmiyordur. Bir konuda araştırma yapmak için ansiklopedi karıştırmaya gerek duymadığı gibi kitap okumak için okulun kütüphanesine de ihtiyaç duymuyordur. Teknoloji ile bir dönemin çocuklarının hayalleri şimdiki çocukların ellerinin altında bir tık kadar yakın. Mahrumiyetlik mi bir şeyleri değerli kılıyor yoksa çokluk mu değersizleştiriyor düşünülesi bir konu ama biz hobilerimize dönersek, her insan farkında olsun veya olmasın mutlaka bir hayali vardır. Bu belki bir hobi adı altında ortaya çıkabilir belki hayal olarak zihinde dolaşır zamanını bekler.

Hobilerin birde genişleme özelliği vardır. Bu bazı kişiler için meslek, bazı kişiler için yaşam amacı, bazı kişiler için sosyal ağlar demektir. İnsanlara bu durum bir çok farklı fayda sağlar.

Bunlara kısa bir göz atarsak en başta yaratıcılık yönünü geliştirir. Çünkü el becerisi gerektiren hobiler, insanların yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini destekleyebilir.

Stres ve kaygı azaltma konusunda hobiler can simidi gibidir. Doğal bir mutluluk ve rahatlama hissi oluşturarak insanın stresini hafifletir. Sosyalleşme ağları ile yalnızlık hissinden kurtarır .Aynı ilgi alanlarına sahip kişilerle tanışma ve sosyal çevre genişletmede çok etkilidir.

Ayrıca, özgüven konusunda, kişilerin kendine olan güvenini ve özsaygısını artırdığı söylenir. Birde zaman israfının önüne geçilmiş olunuyor. Kişiye mecburen bir planlama yapma ve zamanı etkili kullanma becerisi kazandırıyor. Bunun yanında disiplinli olma ve sorumluluk bilinci oluşturuyor.

Sonuç olarak, hobiler insanlara hem fiziksel hem de zihinsel sağlık açısından birçok fayda sağlıyor. Bunun deneyimini yapmak çok basit. Yaşadığın yerde bir araştırma yaparak belediye bünyesinde veya özel vakıf kurumlarında olsun, yaşamına katkı sağlayacak seni geliştirecek mutluluk ve farklılık katacak bir proje bir hobi mutlaka vardır. Onları bulabilirsin. Veya çocukluk hayalini, hobi olarak hayatına geçirme fırsatını kendine verebilirsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halime Bilgin Arşivi
SON YAZILAR