Türkan Taşcı

Türkan Taşcı

Zara'nın Tartışmalı Reklam Kampanyası Moda Dünyasında Gündem Yaratmanın Bedeli

Zara'nın Tartışmalı Reklam Kampanyası Moda Dünyasında Gündem Yaratmanın Bedeli

Zara'

İspanyol moda markası Zara, son tanıtımı nedeniyle sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutuldu.

Kreasyonunda Gazze'deki olayları konu alan ve acımasız görsellerle güya tanıtım yapan Zara, tepkiler üzerine görselleri kaldırdı.

Türkiye’de de yüzlerce mağazası bulunan Zara'nın üstelik bu paylaşımı ilk değil daha önce de sandalet ayakkabı tanıtımında ekmeğe ayakkabıyla basılan paylaşım yayınlanmışlardı.

Yine Twitter'da gündem olmuştu. İnanılmaz tepki aldı. Herkes olmaz böyle bir paylaşım falan dedi. Peki sonra ne mi oldu hemen anlatayım?

Çılgın alışveriş sevdalılarına özel "Efsane cuma" adı altında yapılan indirim kampanyasıyla İstanbul'da insanlar birbiriyle kavga etti. Ceketler çekildi, saçlar yolundu, sebebi ise, sözde indirimden faydalanmak!

Şimdi de en hassas noktaya değindi Zara, sizce amacı gerçekten kreasyon yayınlamak mıydı? Bir taraf olduklarını belli etmek miydi? Yoksa gündemde isimlerinden söz ettirmek miydi?

Hangisi dersiniz?

Zara paylaşımları kaldırıp açıklama metni yayınladı.

"Bir sanatçının stüdyosunda bulunan yarım kalan heykellerin bir dizi görselinin bir parçasını oluşturan görsel, bazı müşterilerimizden olumsuz geri dönüşler aldığından, bu görseli kaldırmaya karar verdik. Niyetimiz kesinlikle bu olmadığından yanlış anlaşılma için özür dileriz. Zara, birçok coğrafya ve kültürden gelen, çok çeşitli sosyal, kültürel ifadelere veya inançlara sahip müşterileri ve çalışanları olan küresel bir markadır. Çeşitlilik temel değerlerimizden biri olduğundan, Zara'nın hepsine derin bir saygısı bulunur. Hiçbir kasıt bulunmadan oluşan bu yanlış anlamalardan dolayı herkesten özür dileriz. Tüm paydaşlarımızı dinlemeye ve marka olarak gelişmek için sürekli çalışmaya kararlıyız."

Bu denli büyük bir şirketin nasıl reklamcıları var ise gündemi takip etmemişler ve yanlış zamanda yayınlayıvermişler reklamı...

turkan-kose-foto.jpg

Bu gönderiler sonrası yazarlardan birisi yaptığı Zara görselleri eklediği paylaşımına şunu ekledi; "Zara’nın bu reklamını yandaki görselle ilişkilendirmenin toksik kırılganlık örneği olduğunu düşünüyorum. Reklamın yanlış zamanda atıldığı aşikar. Zaten bundan olacak ki hemen reklamı geri çektiler. Hal böyleyken soykırıma karşı başından itibaren onurlu bir tutum sergileyen İspanya gibi bi ülkenin markasına haksızlık etmenin doğru olmadığını düşünüyorum"

Tamam yazar bey!! Farklı düşündün baya etkiledi bu farklılık bizi.

Zara!

Gündeme geldiler. Reklamın iyisi kötüsü olmaz deyip gündem yarattılar.

Şimdi biz bunu konuşalım, hatta bazılarımız şu metni okuyup, "ya amaçları farklıymış" diye yorumlayalım. Efsane Cuma'ya kadar iyice konuşalım ki sonra zaten Zara kapılarında buluşuruz değil mi? Tıpkı boykot ettiğimiz tüm markalar gibi...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkan Taşcı Arşivi
SON YAZILAR