Dönüşü bekliyorlar ( Özel Haber )

Dönüşü bekliyorlar ( Özel Haber )

Dönüşü  bekliyorlar ( Özel Haber )
Yayınlanma:

 

2012 yılından bu yana Suriye’de ki Esed Rejiminin zulmünden dolayı çıkan savaş nedeniyle ailesi ile birlikte Türkiye’ye yerleşip 4 yıldır dükkan işletmeciliği yapan Suphi Hacıali, tüm Suriyeliler gibi savaşın bir an önce sona ermesiyle birlikte vatanına dönmeyi bekliyor

Suriye’deki iç savaş nedeniyle ailesi ile birlikte hayatta kalabilmek için 2012 yılında  Halep’ten Konya’ya yerleşip Türkiye’de yeni bir hayat kuran 52 yaşındaki Suphi Hacıali, bakkal dükkanı işleterek ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Konya’da açtığı bakkal dükkanıyla 8 nüfuslu aileye bakan Suphi Hacıali, Suriye de savaş çıkmadan önce çok iyi bir yaşantılarının olduğunu belirtip bir otomotiv galerisiyle uğraştığını dile getirdi. Ayrıca Suriye’de emlak sektörüyle uğraştığını belirten Yusuf Hacıali, savaşın ve Suriye’de ki iç kargaşanın kendisiyle birlikte hayatta kalan birçok ailenin düzenini yerle bir ettiğini, buna rağmen savaşın sonlanmasıyla birlikte eskiden yaşadıkları Halep’deki evlerine dönüp her şeyin yoluna gireceğinden ümitli olduğunu söyledi.

“ÇALIŞMA ŞARTLARI AĞIR”

Konya’da 4 yıldır ticaretle uğraşan Suphi Hacıali “Halep’ten buraya geldiğimiz ilk sene yaşımdan dolayı iş bulamadığım için ve maddi anlamda sıkıntılı olduğumdan dolayı elimde doğru düzgün bir para yoktu. Suriye’nin Halep şehrinde ailem ile birlikte güzel bir yaşantım ve düzenli ve para kazandıran bir işe sahiptim. Bir oto galeri dükkânım vardı ve çevremin de geniş olması nedeniyle iyi para kazanıyordum. Ancak Suriye’deki iç karışıklıklar giderek arttı ve savaş alevlendi. 2012 yılında iyice gerilimin artmasıyla birlikte bende ailemi alıp Türkiye’ye geldim. Zor bir ilk yılın ardından Konya’da Suriyeli bir adamla ortak olup market açtım. Ancak Her ülkede olduğu gibi farklı bir kültürün içerisinden gelip başka bir ülkede ticaret yapmak bir hayli zor. Bu yüzden ortağımla işleri yürütemeyip ben bu yıl elimde biriken parayla bir dükkân açtım ve önceki işime göre biraz daha işlerim iyiye gidiyor” dedi.

“VATANIMIZA BİR AN ÖNCE DÖNMEK İSTİYORUZ”

Suphi Hacıali  Türkiye de ne kadar zor günler geçirdiğini ve ticaret hayatın Suriyeliler açısından sıkıntılı olduğunu belirtse de gelecekten ümitli olduğunu belirtirken “5 yıldır diğer Suriyeli kardeşlerim gibi vatanımızdan uzaktayız. Bura da ticaret yaparken birçok sorunla karşılaştım. Bazı firmalar sırf Suriyeli olduğum için bana mal göndermedi. Dükkânımı ilk açtığımı zamanlar da benden alışveriş yapmaya gelen sadece çevredeki Suriyeliler olsa da daha sonra Türklerde bizim kazanmamızı isteyip bizden alışveriş yapmaya geliyor. Çok şükür hükümetin bizlere sağladığı imkânlar doğrultusunda hem sağlık ihtiyacımızı ücretsiz yerine getirdik hem de sosyal yardım ihtiyaçlarımız karşılandı. 15 Temmuzda Türkiye’de yaşanan darbe girişiminde tıpkı Türk kardeşlerimiz gibi bizlerde etkilendik ve dolar fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ekonomik olarak bizde etkilendik. Ancak şimdi zorda olsa dükkan kiramı ödeyebiliyor ve azda olsa evime para giriyor. Para kazanıp ticari hayatıma devam ediyorum. Dört erkek çocuğumda çalışıp eve katkı sağlayıp geçimimizi sağlayabiliyoruz ve çok şükür zor günleri geride bıraktık. Ancak her şey bura da ne kadar güzel giderse gitsin, Suriye’deki savaşın bittiğini duyar duymaz soluğu otogarda alacağım. Eminim ki diğer Suriyeli kardeşlerimde benim gibi içleri vatan hasretiyle yanıp tutuşuyordur” dedi.  ( Berat Bayındır ) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.