Ekmekte katkı maddelerine dikkat

Buğdayda tarım ilacının ve sıvı gübrenin bilinçsiz kullanımın kanser riskini artırdığı ve ekmeğe etkisine yönelik tartışmalar devam ediyor

Ekmekte katkı maddelerine dikkat
Yayınlanma:

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş’ın geçtiğimiz haftalarda oldukça tartışılacak bir iddia ortaya atmasının yankıları sürüyor. Konu ile ilgili Konya Fırıncılar Odası ve ekmek üreticileri ekmekte böyle bir riskin olmadığını dile getirdi.Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça buğday üretiminde kullanılan zirai ilaçların hasat zamanına kadar ürün üzerindeki etkisini kaybettiğini söyledi.

“İNSANLARI KORKUTMAYA GEREK YOK”

Ekmeğin normal seviyede tüketildiği takdirde insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Bakanlığımız gerekli açıklamayı yaptı ve durumu yalanladı. Zaten ekmeğin üretimi ile ilgili her şey bakanlığın belirlediği kalite standartlarına göre yapılıyor. Ortaya boş yere spekülasyon yaratmaya ve insanları korkutmaya gerek yok. Bunun ekmekle bir alakası olduğunu düşünmüyorum” dedi. Beyaz ekmek diye bir şeyin olmadığını da söyleyen Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Ekmeğe bir un standardı geldi ve ekmeğin içindeki unun  standartlarına göre kepek oranları arttırıldı. Buna da halk tipi ekmek diyoruz.Beyaz ekmek diye bir tabiri kabul etmiyorum. Un standartlarına göre çıkarılmış halk tipi ekmek var” dedi.

 

“PAKMAYAYI GEREĞİNDEN FAZLA KULLANIYORLAR”

Yıllardır dede mesleği fırıncılığı devam ettirdiğini ve günlük 2 tane ekmek tükettiğini söyleyen Ahmet İlkbahar, “Topraktan gelen ürün kanser yapmaz suni mamüller kanser yapar. Buğday üretiminde ilaç kullanımından ziyade seri üretim ekmek yapan yerlerde pakmaya kullanılıyor.Büyük firmalar ekmeği çok çıkartmak ve kabartmak için pakmayayı gereğinden çok fazla kullanıyor. Esas bu insan sağlığı için tehlikeli. Bunların tespit edilmesi lazım. Biz ekmek üretiminde ekşi maya kullanıyoruz. Sağlıklı bir ekmek üretiminde bunun kullanılması gerek.Ekmek üretiminde bir diğer önemli unsur ise ekmeğin pişirilme yöntemi. Doğal gaz ısıtması kullanılarak pişirilen ekmek çok sağlıklı değil, ekmeğin odun fırınlarında pişirilmesi gerek” dedi.

(Seyit Mehmet Kavuncu)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.