Cevdet Yılmaz: İstihdamda artış bekleniyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun "İş Gücü İstatistikleri 2023" verilerini değerlendirerek istihdamda artış beklentisini dile getirdi.

Cevdet Yılmaz: İstihdamda artış bekleniyor!
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun "İş Gücü İstatistikleri 2023" verilerini değerlendirerek büyüme-istihdam ilişkisinin güçlenmesi ve istikrarlı büyüme performansının devam etmesiyle kadınlar ve gençler başta olmak üzere istihdamda artışların beklendiğini belirtti.

Yılmaz, yaptığı sosyal medya paylaşımında, 2023 yılında işsizlik oranının bir önceki yıla göre 1 puan azalarak yüzde 9,4'e gerilediğini ve bu durumun 9 yıl sonra tekrar tek haneli seviyelere inilmesi anlamına geldiğini ifade etti. İşsizlik oranındaki bu iyileşmenin, yüzde 10,1 olan Orta Vadeli Program hedefinin ötesinde olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca, istihdam edilenlerin sayısının 2023 yılında OVP'deki öngörülerle uyumlu bir şekilde 880 bin kişi artarak 31 milyon 632 bin kişiye ulaştığını belirten Yılmaz, enflasyonla mücadele döneminde işsizlik oranındaki düşüş ve istihdamın artmasının iş gücü piyasasının güçlü bir görünüm sergilediğinin altını çizdi. İstihdam oranının yıllık bazda 0,8 puan artarak yüzde 48,3'e yükseldiğini, iş gücüne katılma oranının ise 0,2 puan artışla yüzde 53,3'e çıktığını aktardı.

Yılmaz, iş gücüne katılma oranının kadınlarda 0,7 puan, gençlerde ise 1,8 puan artarak sırasıyla yüzde 35,8 ve yüzde 45,6'ya yükseldiğini, işsizlik oranının ise kadınlarda 0,8 puan, gençlerde ise 2 puan azalarak sırasıyla yüzde 12,6 ve yüzde 17,4'e gerilediğini vurguladı.

Son olarak, 2023 yılında istihdam edilenlerin sayısındaki yüzde 2,9'luk artışta inşaat ve hizmetler sektörlerindeki istihdam artışının etkili olduğunu belirten Yılmaz, kayıt dışı istihdam oranının da bir önceki yıla göre 0,7 puan azalarak yüzde 26,1'e gerilediğini ifade etti. Yılmaz, büyüme-istihdam ilişkisinin güçlenmesi ve istikrarlı büyüme performansının devam etmesiyle kadınlar ve gençler başta olmak üzere istihdamda artışların sürmesini beklediklerini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.