'Kasırga adaları haritadan sildi'! En az 8 ölü var

Her geçen saat ve dakika ABD'ye iyice yaklaşan Irma Kasırgası Karayipleri yerle bir etti. Karayipler'deki Fransız adalarında en az 8 kişi yaşamını yitirirken, 23 kişi de yaralandı.

'Kasırga adaları haritadan sildi'! En az 8 ölü var
Yayınlanma:

Saatte 300 kilometre hızla Karayipler'e çarpan kasırga, Barbuda ve St. Martin adalarında binaların yüzde 95'ini enkaza çevirdi. Fransa İçişleri Bakanlığı ise Karayip'teki Fransız adası St. Martin'de en az 8 kişinin öldüğünü 23 kişinin de yaralandığını duyurdu. Irma'nın haritadan sildiği yerler arasında bölgenin üçüncü büyük havalimanı da var. Birleşmiş Milletler, Irma'nın 37 milyon insanı etkileyebileceğini duyurdu.

 

Karayipler'de birçoğu tatil cenneti adaları yıkıp geçen Irma Kasırgası, Porto Riko'ya ulaştı. Fransa'ya ait St. Martin adasında en az 8 kişi hayatını kaybederken, 23 kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerin sayısının ilerleyen günlerde artması bekleniyor.

Irma, diğer adalara olduğu gibi Porto Riko'ya da fırtına ve şiddetli yağışla geldi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, saatte 300 kilometre hıza ulaşan 5'inci kategori kasırganın adayı karanlığa gömdüğünü bildiriyor.

 

Elektriklerin kesildiği adayla tüm iletişim kopmak üzere, yetkililer ada sakinlerinden evlerinden dışarı çıkmamasını istiyor. Irma enerji altyapısını harabeye çevirdi, adanın bazı noktalarındaki elektrik kesintisinin altı ay kadar sürebileceği açıklandı.

ABD Ulusal Hava Dairesi, 1928 yılında Guadeloupe, Porto Riko ve Florida'da 2 bin 748 kişinin ölümüne yol açan San Felipe kasırgasından bu yana Porto Riko'nun Irma büyüklüğünde bir kasırga görmediğini duyurdu.

 

İKİ ADAYI NEREDEYSE HARİTADAN SİLDİ

Kasırganın en çok zarar verdiği yerler, karaya ilk çıktığı nokta olan Barbuda Adası ile bir sonraki durağı St. Martin oldu. Binaların çoğunun enkaza döndüğü iki ada, neredeyse haritadan silindi.

Küçük ada Barbuda'da evlerin yüzde 95'i hasar gördü, 1800 nüfusun en az 1400'ü evsiz kaldı. Barbuda Adası'nın başbakanı Gaston Browne, "Havadan yaptığımız araştırmaya göre Ada'daki evlerin ve binaların yüzde 95'i bir şekilde zarara uğratmış vaziyette. Gerçekten bu durumu görmek çok üzücü. Ada'da yaşanması zor gözüküyor" dedi. 

Barbuda'da bir aile yıkılan evlerinden kaçmaya çalışırken iki yaşındaki çocukları öldü.

BM: 37 MİLYON İNSAN ETKİLEBİLİR

Irma'nın Porto Riko'dan sonraki durağı Dominik Cumhuriyeti olacak. Barbados ve Haiti'ye yardım ekipleri gönderen Birleşmiş Milletler (BM), Irma Kasırgası'nın 37 milyon insanı etkileyebileceğini duyurdu.

 

KASIRGANIN PAZAR GÜNÜ ABD'Yİ VURMASI BEKLENİYOR

Pazar günü Irma'nın vurması beklenen ABD'nin Florida eyaletinde ise, süpermarketlerde raflar boşaldı. Evlerine yiyecek ve içecek yığan eyalet sakinleri, ayrıca akaryakıt ve kum torbaları satın alıyor.

ABD Hava Kuvvetleri, bölgedeki F-16 uçaklarını Florida'daki Homestead Hava Koruma Üssü'ne taşıyor. Geçen hafta ABD'nin Teksas eyaletini yıkıp geçen Harvey Kasırgası, en az 70 can kaybına neden olmuştu. Harvey'in verdiği zararın 150 milyar dolar olduğu sanılıyor.

 

AYNI ANDA ÜÇ KASIRGA VAR

Irma, Atlas Okyanusu'nda bugüne kadar kaydedilen en güçlü kasırgalardan biri. Irma'dan sonra ortaya çıkan Jose de kasırgaya dönüştü ve ikili aynı güzergahta ilerliyor. Meksika Körfezi'nde ise Katia kasırgası var. Atlas Okyanusu'nda yıllar sonra aynı anda üç kasırga aynı anda görülüyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.