Öğrencinin yazısına okul karar verecek

Milli Eğitim Bakanlığı, 12 yıldır okullarda zorunlu olan bitişik eğik el yazısı ile okuma-yazma modelini kaldırmış ve daha sonra el yazısı kararını öğretmenin tercihine bırakmıştı. MEB bu durumun aynı okulda farklı uygulama ve sorunlara neden olması üzerine yazı konusunda ‘Okul içinde birlik’ zorunluluğu getiriyor.

Öğrencinin yazısına  okul karar verecek
Yayınlanma:

Bakanlık, 12 yıl okullarda zorunlu olan el yazısı ile okuma-yazma modelini kaldırmıştı. Haziran ayında ise el yazısı kararı öğretmenin tercihine bırakılmıştı. Alınan bilgiye göre, tercihin öğretmene bırakılması, sahada sorun yaşanmasına neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenin tercihine bıraktığı el yazısı kararında değişikliğe gitmeye karar verdi. Bu yıl sadece öğretmenlerin yüzde 5’inin el yazısını tercih etmesi ve aynı okulda farklı uygulamaların sorunlara neden olması üzerine yazı konusunda “Okul içinde birlik” zorunluluğu getiriliyor. Gelişmeleri değerlendiren bakanlık, el yazısı kararında değişikliğe gitti. Artık el yazısıyla mı yoksa dik temel harflerle mi eğitime başlanacağına Okul Zümre Öğretmenler Kurulu karar verecek. Birinci sınıfları okutan tüm öğretmenlerin kararı ve okul yöneticilerinin koordinesi doğrultusunda tek bir yazı stili belirlenecek. Zümre kararıyla tüm okulda tek bir yazı karakterinin kullanılması sağlanacak. Yeni uygulama gelecek öğretim yapılında başlayacak.

“EL YAZISI ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİ İÇİN UYGUN DEĞİL”

Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda birlikteliğin sağlanması içim  el yazısı  ve dik yazısı kullanım kararını okul zümrelerine bırakması ile ilgili değerlendirmede bulundu. El yazısının ilkokul çağındaki çocukların fiziki  ve kas gelişimleri için uygun olmadığını söyleyen Başkan Özgür Genç, “Çocukların pedagojik olarak gelişimleri dikkate alındığı zaman dik yazı ile daha kolay öğrendikleri bilimsel bir gerçektir. Bilim ışığında hareket ederek eğitim sistemimizi şekillendirmemiz gerekiyor. Aynı zamanda uygulamalarda  görüyoruz ki el yazısı okuma yazma öğretimi başta olmak üzere  öğretmenleri, öğrencileri ve velileri de zorluyor. Bakanlık el yazısı kararındaki yanlıştan eylül ayında dönmüştü ama 5 ay önce vazgeçtiği sistemi tekrar gündeme getirdi.Eğitimde süreklilik ve bütünlük esastır farklı farklı tekniklerin olması bütünlüğü bozacaktır.” dedi

konya haber

“FARKLI YAZILAR EĞİTİMDE BİRLİKTELİĞİ BOZACAKTIR”

Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, Milli Eğitim de ilgili temel yasaların eğitimin ülkenin her yerinde bir bütünlük içinde eşit şartlarda verilmesi gerektiğini ifade etti. Özgür Genç, “Konya’da bir okulda el yazısı diğer okulda eğik el yazı kullanılacaksa  eğitimde nasıl çocuklara fırsat eşitliği sunduğumuzu söyleyebileceğiz. Bir okulda dik yazı bir okulda el yazısı kullanarak  okuma yazma konusunda ve Meram, Selçuklu, Karatay’da eğitim bölgelerinde nasıl bir birlikteliğin olduğunu söyleyeceğiz. Farklı farklı yazı kullanılması eğitimde birlikteliği bozacaktır. Bakanlığın almış olduğu bu kararı  kabul etmek mümkün değildir. Çünkü eğitim bilimsel bir iştir sonuçlar analiz edilerek karar verilmelidir akademik araştırma, sonuç analizi yapmadan karar veremezsiniz” diye konuştu. 

“BAKANLIK YAZI KARARINI OKUL ZÜMRELERİNE BIRAKMAMALI”

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, Bakanlığın almış olduğu yazı kararına yönelik görüşlerini belirtti. El yazısı konusunun uzun süredir tartışılan ve fikir birliği olmayan bir konu olduğunu ifade eden Başkan Tanfer Ata, “Alan gezilerimizde öğretmenlerden bu konu ile ilgili çok fazla şikayet aldık. Öğretmenlerimiz el yazısı kullanmak istemiyorlar. Çünkü sınıf öğretmenleri bunu kullansa bile zaman içerisinde çocuk ortaokul ve lise çağlarında bu yazıyı terk ediyor ve dolayısıyla da yazısı artık okunamayacak bir hale geliyor. Bunun için sınıf öğretmenleri çok fazla eğik yazı taraftarı değildi. Bazı illerde zümre öğretmenleri eğik yazıya karar verebilirler ve o şekilde uygulamaya devam edebilirler bazı okullarda da tam tersi olabilir aslında uygulama birliğinin sağlanması açısından Bakanlığın bu konuda daha tutarlı olması ve zümrelere bırakmaması daha uygun olurdu. Zümrelere bırakarak sadece sorumluluğu biraz daha paylaştırmışlar. Çok doğru bir uygulama olarak görmüyorum” dedi. 

konya

“EL YAZI ÇOK KULLANILAN VE TALEP EDİLEN BİR YAZI DEĞİL” 

Bu konuda yönetmelik değişikliği olmadığını vurgulayan Tanfer Ata, “Buradan şöyle bir sonuç çıkıyor. Uygulamada okullar arası farklılıklar olabilir bu konunun sıkıntı oluşturmasını istemiyoruz. Sonuç itibariyle Türkiye’de farklı farklı öğrencilerin yetişmesi çok doğru bir uygulama değildir. Okullar ve iller arası farklılıklar olmamalı ve tek bir yazı stili kullanacak şeklinde yönetmelik ve düzenleme yapılmalıydı. Bakanlık bu kararı zümrelere bırakmış durumda zümrelerde bunu kendi içerisinde değerlendirerek karar verip buna göre uygulamaya devam edecekler. Eğik yazı çok kullanılan ve talep edilen bir yazı değil  dik yazının kullanılarak Türkiye’de uygulama birliği sağlanmış olacaktır” diye konuştu.

Muhabir: Gamze Erdoğan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.