Selçuk’ta Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Yıl dönümü

Kazakistan Cumhuriyeti’nin 26’ncı Bağımsızlık Yıldönümü, Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yıldönümü etkinliğine Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, Selçuk Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ahmet Şimşek, Sanatçı Ahmet Yenilmez, Selçuk Üniversitesi Kazakistanlı Öğrenciler Temsilcisi Beibit Baybugunov, ve ayrıca birçok akademisyen ve öğrenci katıl

Selçuk’ta Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Yıl dönümü
Yayınlanma:

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut konuşmasında Türk Milletinin esir ve köle olmayacağını ve Dünya’da ki hiçbir gücün bunu dayatamayacağının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ithafen, konuşan Prof. Dr. Karabulut, “Bugün gururla, şerefle ve onurla söylüyoruz ki bu milletin başında, milletine, dinine, kardeşlerine hürmeten sahip çıkan bir lider var.” dedi. Türk milletinin hak ve adalet temelli medeniyet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karabulut, Türk Milleti’nin değerlerini kaybetmemesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Karabulut, “Gel…” ve “ Elif Gibi…”  şiirlerini okuyarak konuşmalarına son verdi.

Selçuk Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, Kazakistan’ın coğrafi yönden büyük bir ülke ve Türk Milleti’nin kalesi olduğunu ifade etti. Kazakistan’ın bağımsızlığının 1991 yılında elde edildiğini söyleyen Prof. Dr. Tahir Balevi, Kazakistan’ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğunu ve bunula gurur duyduklarını vurguladı. Prof. Dr. Balevi, Kazakistan’ın zengin doğal kaynakları 15 milyon genç nüfusu ve özgürlüğün ardından yükselen, Türk-İslam bilinciyle Orta Asya’nın gelecek vadeden en önemli Türk Cumhuriyetleri’nden bir tanesi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Balevi, Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan arasında oluşan birliktelik bağının güçlenmesini isteyerek, sözlerine Fatih Sultan Mehmet’in ''Türk olmak zordur, çünkü dünya ile savaşırsın. Türk olmamak daha zordur, çünkü Türk ile savaşırsın.” sözüyle son verdi.

Selçuk Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ahmet Şimşek, 10 yılının Kazakistan’da geçtiğini ve kendisi için Kazakistan’ın Türkiye’den hiçbir farkı olmadığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Şimşek, Türkiye’ye gelen öğrencilerin eğitim-öğretim hayatlarını tamamlayıp Kazakistan ve diğer Türk Cumhuriyetleri’nde resmi yerlerde göreve başlamalarını ve misyonlarını tamamlamalarını istedi. 15 Temmuz 2016 FETÖ terör örgütünün darbe girişimine değinen Yrd. Doç. Dr. Şimşek, FETÖ yapılanmasının Kazakistan ve diğer Türk Cumhuriyetleri’nde de olabileceğini, öğrencilerin, burada yaşadıkları olayları gittiklerinde anlatmasını ve onlara karşı dikkatli olmalarının altını çizdi. Konuşması esnasında aslen Kazakistanlı olan eşi Dr. Reyhan Şimşek’e sürpriz de bulunan Yrd. Doç. Dr. Şimşek, 20.evlilik yıldönümlerini eşine çiçek vererek kutladı.

Konuşmasında, “Türk esir olmaz ki, Türk’ün kurtuluş günü olsun” diyerek sözlerine başlayan Sanatçı-Oyuncu Ahmet Yenilmez, “Bir olalım, iri olalım, diri olalım. Allah birlik ve beraberliğimizi daim etsin. Bizleri bölmek isteyenlere, Allah fırsat vermesin. Birbirimizi kollayalım.  Birbirimizin Halini hatırını soralım. Penceremizi, komşumuzun ışığı sönmeden kapatmayalım. Sabah kalktığımızda komşumuzun penceresi açık değilse, işimize gitmeyelim. Niye biliyor musunuz? Acı olaylar göstermiştir ki, Türkün, Türk’ten başka dostu yok! Allah bizi, bizsiz bırakmasın. Bırakmak isteyenlere fırsat vermesin.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Kazakistanlı Öğrenciler Temsilcisi Beibit Baybugunov, Kazakistan bağımsızlığının kolay kazanılamadığını söyledi. Türkiye ve Kazakistan kardeşliğine değinen Baybugunov, Kazakistan için Türkiye’nin yerinin özel olduğunu ifade etti. Tarihte Kazakistan Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Baybugunov, her iki ülkenin birbirlerini her zaman desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Baybugunov,  Türkiye ve Kazakistan arasında farklı alanlarda yüksek seviyelerde iş birliği olduğunu söyledi. Selçuk Üniversitesi’nin Türkiye’nin en kaliteli ve gelişen üniversitelerden biri olduğunu belirten Baybugunov, Kazak öğrencilerin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim gördüklerini söyleyerek sözlerine son verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.