Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne dair genelgeyi yayımladı. Genelge, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla 81 ildeki eğitim kurumlarına gönderildi.
Modelin Kapsamı ve Eğitim Süreci
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. Eğitimler, 3 Haziran’da eğitici eğitimleri ile başladı. Öğretmenlerin eğitimi ise 2-6 Eylül tarihlerinde il milli eğitim müdürlükleri koordinesinde gerçekleştirilecek. Eğitici eğitimi belgesi alan öğretmenler, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9. sınıflarda ders verecek öğretmenlere yönelik 3 gün sürecek teorik ve uygulamalı eğitimler verecek.
Eğitimlerin Detayları ve Planlama
Eğitici eğitimi belgesi almış öğretmenler, modelin kapsamı dışındaki diğer sınıf düzeylerinde ders veren öğretmenlere yönelik ek teorik ve uygulamalı eğitimler sunacak. Eğitimler, birinci dönemdeki ara tatilde il milli eğitim müdürlükleri tarafından branş temelli en fazla 50 kişilik gruplar halinde yapılacak.
Okul yöneticileri de Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uygun olarak yöneticilik, öğretmenlik, öğrenci ve veli rolleri hakkında bilgilendirilecek ve modelin temel yapı taşları konusunda eğitilecektir. 1 Eylül’e kadar tamamlanması planlanan bu eğitimlerle modelin etkin şekilde hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Planlama ve Öğrenci Katılımı
Zümre toplantılarında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin temel yaklaşımına uygun olarak öğretim programları ve ders kitapları göz önünde bulundurularak planlamalar yapılacak. Eğitimlerde, kavramsal beceriler, alan becerileri ve eğilimler dikkate alınacak; öğrenci katılımını destekleyici etkinlikler ile sosyal sorumluluk projeleri ön planda tutulacak.
Özel Eğitim ve Ölçme-Değerlendirme
Özel eğitim okullarında da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programı uygulanacak ve bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP) bu model esas alınarak hazırlanacak. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerini ölçmenin yanı sıra öğrenme eksikliklerine dair veri sağlayacak şekilde planlanacak. Akademik başarılar sıralamaları yerine süreç odaklı değerlendirme ve geri bildirimler ön planda olacak.
Okuma ve Eleştirel Analiz
Öğrencilerin, ilkokul ve ortaokul kademelerinde her dönem iki, öğretim yılı boyunca toplam dört eser okumaları ve bir eleştirel film analizi yapmaları teşvik edilecek. Bu süreçte öğretim programı ve metin seçimi ölçütleri dikkate alınarak belirlenen eserler, yaş ve sınıf seviyelerine uygun olarak zümre öğretmenleri tarafından seçilecek.
Bu genelge ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin tüm eğitim kademelerinde etkili bir şekilde uygulanması ve öğrenci gelişiminin desteklenmesi amaçlanmaktadır.