2024 Nobel Barış Ödülü, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabalar nedeniyle Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasından kurtulanların oluşturduğu "Nihon Hidankyo" (Japonya Atom ve Hidrojen Bombası Mağdurları Örgütleri Konfederasyonu) adlı kuruluşa verildi.
Norveç Nobel Komitesi, Hibakusha olarak bilinen atom bombası mağdurlarının çatı örgütü Nihon Hidankyo'nun, nükleer silahların bir daha kullanılmaması gerektiği konusundaki tanıklıkları ve gösterdikleri çabalar nedeniyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı. Komiteden yapılan duyuruda, "Hibakusha'lar, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için verdikleri mücadele nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü" ifadeleri yer aldı.
Nihon Hidankyo, 1945 yılında ABD tarafından Hiroşima ve Nagazaki'ye gerçekleştirilen atom bombası saldırılarından kurtulanların çatı örgütü olarak, Japonya'nın 47 eyaletindeki Hibakusha'ları temsil ediyor. Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı'nın verilerine göre, Mart 2024 itibarıyla ülkede 106 bin 825 Hibakusha bulunuyor.
Dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alan Nobel Barış Ödülü, ilk kez 1901 yılında verilmeye başlandı ve dünya barışına en fazla katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara takdim ediliyor.