Avrupa Birliği, çevre politikaları kapsamında florlu sera gazı (F-Gaz) içeren ürünlere yönelik düzenlemeleri daha da sıkılaştırıyor. 2025 yılı itibarıyla, florlu gaz içeren birçok ürün grubu için “Florlu Gaz İçermez” belgesi olmadan Avrupa Birliği gümrüklerinden geçiş artık mümkün olmayacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya İhracatçılar Birliği Derneği (KONİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toptaş, Türkiye’deki ihracatçılara kritik uyarılarda bulundu. Toptaş, özellikle soğutma sistemleri, beyaz eşya, klima, otomotiv yedek parçaları, yalıtım ürünleri ve elektronik cihaz üreticilerinin bu düzenlemeden doğrudan etkileneceğini belirtti.
Toptaş şu çağrıyı yaptı:
“Ürünlerinizde florlu gaz kullanılmadığını belgelendirin. Gerekiyorsa akredite laboratuvar testleri yaptırarak, AB’nin F-Gaz Yönetmeliği (EU 517/2014) ile tam uyum sağlayın. Aksi takdirde ürünler reddedilebilir, siparişler iptal edilebilir ve firmalar ciddi pazar kaybı yaşayabilir.
KONİB olarak ihracatçılara uyarımız net: Sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretim artık sadece bir tercih değil, zorunluluk. İhracatçılar, hem çevre hem de rekabet gücü açısından bu sürece hızla adapte olmalı."