Konya Valisi İbrahim Akın başkanlığında gerçekleştirilen 2026 yılı 4. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, kent genelinde yürütülen 663 yatırım projesinin son durumu değerlendirildi. Toplam bedeli 193,8 milyar TL olan projeler için 2026 yılında 51,9 milyar TL ödenek ayrıldı.

Konya’da kamu yatırımlarının etkin ve verimli şekilde yürütülmesi, kurumlar arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi ve projelerin zamanında tamamlanması amacıyla İl Koordinasyon Kurulunun 2026 yılı 4. toplantısı gerçekleştirildi. Konya Valisi İbrahim Akın başkanlığındaki toplantıda, kent genelindeki yatırımların mevcut durumu ve fiziki gerçekleşme oranları ele alındı.

Toplantının açılışında konuşan Vali İbrahim Akın, Konya’nın sahip olduğu potansiyelin daha ileriye taşınması için merkezi ve yerel yönetimlerin tüm imkânlarının ortak akıl ve gayretle birleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kamu kaynaklarının verimli kullanılmasının ve yatırımların zamanında tamamlanmasının önemine dikkat çeken Akın, projelerin yalnızca planlama aşamasında kalmaması, sahada da hızlı ve etkin şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Akın, 2026 yılı tamamlanırken yürütülen çalışmaların takipçisi olacaklarını ve 2027 hedeflerini aynı kararlılıkla şekillendireceklerini belirtti.

KONYA’DA 663 YATIRIM PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR
Yatırımcı kuruluşlardan alınan dönem izleme raporlarına göre, yerel yönetimler dâhil olmak üzere Konya’nın 2026 Yılı Yatırım Programı’nda toplam bedeli 193,8 milyar TL olan 663 proje bulunuyor. Bu projeler için 2026 yılında 51,9 milyar TL ödenek ayrıldı.
30 Eylül 2026 itibarıyla ayrılan ödeneğin 26,3 milyar TL’si harcandı. Böylece yatırımlarda yıllık nakdi gerçekleşme oranı yüzde 51’e ulaştı.

Projelerin mevcut durumuna ilişkin veriler ise şöyle sıralandı:
116 proje tamamlandı.
413 projede çalışmalar devam ediyor.
99 proje ihale aşamasında bulunuyor.
3 proje tasfiye edildi.
32 projeye henüz başlanamadı.
Henüz başlanamayan projeler için etüt, kamulaştırma ve ihale hazırlık çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

EN FAZLA PROJE DİĞER KAMU HİZMETLERİNDE
Toplantıda Konya’daki yatırımların sektörlere göre dağılımı da paylaşıldı. Buna göre 245 projeyle diğer kamu hizmetleri (sosyal ve iktisadi) ilk sırada yer aldı. Bu alanı 197 projeyle tarım, 95 projeyle ulaştırma ve haberleşme izledi.
Sektörlere göre proje dağılımı şu şekilde açıklandı:
Diğer kamu hizmetleri (sosyal ve iktisadi): 245 proje
Tarım: 197 proje
Ulaştırma ve haberleşme: 95 proje
Eğitim: 44 proje
İmalat: 30 proje
Enerji: 23 proje
Sağlık: 18 proje
Turizm: 6 proje
Konut: 3 proje
Madencilik: 2 proje

VALİ AKIN: TAKİP EDİLMEYEN İŞ, BİTMEMİŞ İŞ DEMEKTİR
Yatırımların sahadaki uygulama süreçlerinin titizlikle takip edilmesi gerektiğini belirten Vali İbrahim Akın, projelerin kaliteden ödün verilmeden ve vatandaş memnuniyeti gözetilerek yürütülmesinin önemini vurguladı.

Akın, “Bizim anlayışımızda takip edilmeyen iş, bitmemiş iş demektir” ifadelerini kullanarak kurumlar arasındaki uyum ve koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Toplantı, ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin sunumlarıyla devam etti. Tamamlanan, yapımı süren, ihale aşamasında bulunan ve planlanan yatırımların değerlendirildiği toplantı, koordinasyon gerektiren konularda görüş alışverişinde bulunulması ve taleplerin alınmasının ardından sona erdi.