Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, ozon tedavisinin diyabetin yol açtığı bilişsel bozulmalar ve hastalığa bağlı komplikasyonlar üzerindeki etkilerini inceleyecek önemli bir projeye imza atıyor.
Proje, TÜBİTAK 1001 Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları Özel Çağrısı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Projenin yürütücülüğünü Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muaz Belviranlı yapıyor. Ekibinde ise Prof. Dr. Nilsel Okudan ve Arş. Gör. Dr. Tuğba Sezer yer alıyor. Proje kapsamında, ozon tedavisinin diyabetin sebep olduğu nöropati, retinopati, nefropati gibi rahatsızlıklar ile diyabetik yaralar üzerindeki etkileri bilimsel olarak ele alınacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Muaz Belviranlı, ozon tedavisinin diyabetle ilişkili rahatsızlıklarda yaygın olarak kullanıldığını ancak bu alandaki bilimsel altyapının yetersiz olduğunu belirtti. Belviranlı, “Ozon tedavisi, özellikle diyabete bağlı sinir hasarı, göz hasarı ve böbrek hasarı gibi komplikasyonların yanı sıra diyabetik yaraların tedavisinde de sıkça tercih ediliyor. Ancak etkinliği konusunda daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç var. Bu projeyle ozonterapinin diyabet üzerindeki etkilerini araştırarak bu alandaki eksikleri gidermeyi ve sağlam bir bilimsel temel oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
“Ozonterapinin Deneysel Tip 2 Diyabet Modelinde Kognitif Fonksiyonlar Üzerine Etkisi ve Kas Beyin Ekseninde Mitokondriyal Biyogenez ve İrisinin Rolü” adlı projeyle, ozon tedavisinin diyabet hastalarında bilişsel fonksiyonlar üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde incelenecek. Proje sonuçlarının, diyabet tedavisinde ozon uygulamalarına yönelik bilimsel altyapının güçlendirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.