Konya’da Hafta Sonu Böyle Geçti
Yeni bir hafta başında hafta sonunu değerlendiren bir yazı olsun istiyorum. Konya’da hafta sonu nasıl geçti, kısaca anlatayım.
Hafta sonunun belki de en önemli konularından birisi Konya Ticaret Odası (KTO) seçimleri idi. KTO Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeliği seçimleri KTO TÜYAP’ta yapıldı. KTO Başkanlığını tekrar kazanan Selçuk Öztürk seçimlerin ardından “kazanan Konya iş dünyası oldu” mesajı verdi. Bana göre hafta sonunun ekonomi ve şehir siyaseti bakımından en önemli başlıklarından biri bu.
Hafta sonu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yaptığı açıklamaya göre Aksaray–Adana aksları arasındaki 16,1 kilometrelik kesimin yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Bu kesimin devreye girmesiyle seyahat süresinin 24 dakika kısalacağı belirtiliyor. Çevre Yolu konusuyla da alakalı olacağı için önemli bir konu da buydu.
Bu arada Ulaştırma ve Altyapı Bakanından konu açılmışken hızlı tren hattı Karaman-Ereğli arası tamamlanmış gibi gözüküyor. Ereğlilinin umudu olan bu hattın bir an önce açılması bekleniyor.
Bu arada Karapınar’da ilk kez Jeokamp düzenlendi. UNESCO temsilcileri, akademisyenler ve doğa sporları topluluklarının da katıldığı organizasyonda Meke Maarı, Acıgöl ve Kumullar Bölgesi öne çıkarıldı. Bu kampın Karapınar turizmi için çok önemli sonuçları olabilir. Konya’da ilk kez yapılması da ayrı bir önem arz etmektedir.
Karatay Belediyesi ev sahipliğinde yapılan çalıştayda su, kuraklık, iklim değişikliği ve afet riskleri ile yerel yönetimlerin bunlara karşı geliştireceği modeller ele alındı. Konya'nın su problemi düşünüldüğünde bence çok önemli bir çalıştay olduğunu kabul etmek gerekir.
Hafta sonu yine Konya’da bir ilk vardı. Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından ilk kez düzenlenen sempozyumda sektörün ve üreticilerin sorunları gündeme getirildi. Hayvancılık ve gıda fiyatlarının güncelliği nedeniyle önemli bir konuda yapılmış önemli bir sempozyumdu.
Konya Mimarlık Festivalinin dokuzuncusu düzenlendi. Bu festival kapsamında Sille Mimar Evi açıldı. Etkinlikte tarihi dokunun korunması, şehirlerin gelişimi ve mimarlığın kent kimliğindeki rolü konuşuldu. Sille’deki yapılaşmanın mimari değerleri ve görünüşünü de belki bir gün Mimarlar Odası tartışır.
Ayrıca Konya merkezli 8 ilde gerçekleştirilen FETÖ operasyonunda 20 kişinin gözaltına alınması ve bunlardan 5'inin tutuklanması da bu hafta sonu oldu.
Beyşehir'de yağışlı havada art arda meydana gelen üç trafik kazasında toplam 11 kişi yaralandı.
Bu arada sporu da unutmamak gerekir. Milli maçlar yüzünden liglere ara verilmesini fırsat bilen Konyaspor, Kayseri ile bir hazırlık maçı yaptı. Ve bu maçı 1-0 kaybetti.
Sporda maalesef başarılı bir hafta sonu değildi. Türkiye Basketbol 1. Ligi'nde Konya Büyükşehir Belediyespor, Büyükçekmece karşılaşmasıyla birlikte üst üste üçüncü mağlubiyetini yaşadı.
Kalehan Ecdat Bahçesi'nde 3x3 Basketbol Turnuvası yapıldı. Düzenlenen organizasyona 32 takım ve 160 sporcu katıldı.
İşte hep söylediğimiz Konya’nın gündem yoğunluğuna dair sadece bir hafta sonundan kısa bir kesit. Aslında yukarıda saydığım konuların her biri ayrı ayrı bir köşe yazısının konusu olacak kadar önemli. Biraz detayına girmeye kalksak bırakın bir köşeyi, bu sayfalar bile yetmez.
Lazım oldukça, gelişmeler yaşandıkça bunlarla ilgili düşüncelerimi daha ayrıntılı şekilde paylaşırım. Mesela Akdeniz’de dağlar delinip yollar açılırken, Karadeniz’de dağlar delinip yollar açılırken Konya Çevre Yolu’nun yıllardır bitirilememesi başlı başına ayrı bir köşe yazısı konusudur.
Onu da başka bir güne bırakalım.
Bugünlük amacımız, sadece iki günde bile Konya’nın ne kadar yoğun bir gündeme sahip olduğunu hatırlatmaktı.
Dostlukla kalın.