Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

İki DEVLET, TEK MİLLET!..

İki DEVLET, TEK MİLLET!..

İki DEVLET, TEK MİLLET!..

Ermenistan 12 Temmuz 2020 tarihinde Azerbay­can’ın Tovuz bölgesine başlattığı ve 27 Eylül tari­hinde de yeniden sivil yerleşim bölgelerine yönelik saldırıları, dik­katlerin Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Libya’dan Kaf kaslara çevrilme­sine sebebiyet vermiştir!. Neden acaba?! Ermenistan tarafından Dağlık Karabağ bölgesinde 1993 yılından bugünlere kadar yapılan katliam ve zulümleri unutmadık ve asla unutmayacağız!.

Türkiye’nin ‘Bir Millet İki Devlet' şiarı ve Azerbaycan’a desteği tam­dır!. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacaktır!. Realite, yeni dünya sistematiği çerçeve­sinde, bölge üzerinde kirli ve sinsi hesabı olan tüm emperyalist güç ve ülkelerin kışkırtma ve manipülasyonlarına şahit olmaktayız!.

Suriye, Libya, Akdeniz ve Doğu Akdeniz’de bükemedikleri Türk Devletini, yedi düvel, maşa, piyon ve mahallede ki sokak köpek­leri mahareti ile açmaya çalış­tıkları yedi cepheden geliyor ve durdurmaya çalışacaklar!. Artık karşılarında verilenler ile yeti­nen veya emir bekleyen bir Türk Devleti yoktur!. Türk Devleti, yeni dünya sistematiğinin ana aktörü olarak masadadır!. Tüm yaşananlar da bunun sadece birer tezahürü­dür!.

Peki, Ermenistan tarafın­dan Azerbaycan’a saldı­rılar neden başlamıştır?!. Yoksa Ermenistan oyuna mı gelmektedir?! Ya da yeni dünya sistematiğin­de, arıza çıkaran kullanış­lı aparatlar, ağababaları tarafından bir bahane ile, her bölgede olduğu gibi Kafkaslarda da bölgenin asıl sahipleri Türklere geri mi verilecek­tir?! Neden olmasın?! Dünya barışı, huzuru ve istikrarı adına böyle bir durum artık zarurettir!. Dünyanın istikrarı adına başkaca bir seçim­leri kalmamıştır!. Aksi halde ateş evlerinde ve sokaklarında onları da yakacaktır!.

Peki, neden Azerbaycan diye bir so­ruya verilebilecek cevaplar ise şöyledir!. Azerbaycan’ın Tovuz İlinden TANAP Boru hattı, enerji hatları ve Çin - Avrupa tren yolu hattı geçmek­tedir! Tovuz İpek Yolu üzerindedir!. Türkiye'nin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika‘da (MENA) olduğu gibi, Kara­deniz, Kafkaslar, Hazar ve Orta Asya jeopolitiğinde nüfuz alanları ABD, Rusya, Avrupa ve Çin ile çakışmak­tadır! Türk Devleti, kendisi ve bölge halklarının çıkar ve hakları için hem sahada ve hem de masada olmaya devam edecektir!. Varlık ve Beka adına başkaca bir tercihi yoktur!.

Azerbaycan - Gürcistan - Türkiye koridorunun, enerji ve taşımacılık yollarının yakınında ki Tovuz bölge­sinde yaşanan istikrarsızlık doğru­dan Bakü - Tiflis - Ceyhan petrol boru hattını, Güney Gaz Doğalgaz Boru Hattı ve Bakü - Tiflis - Kars de­miryolunu etkileyebilecek güçtedir!. Şimdi anladık mı Ermenistan denen kukla bir devletçiğin yüz yıl önce neden bu bölgeye konuşlandırıl­dığını!.

Bölge, Türkiye’nin Orta Asya’ya açıldığı, Hazar petrol ve doğalgazını Türkiye ve dünyaya taşıyan enerji ve taşımacılık hatlarının bulunduğu koridordur! Ermenistan’ın dışlandığı bu projeler bir taraftan Azerbaycan - Gürcistan - Türkiye’yi birleştirirken, Güney Kafkasya’nın dünyaya çıkış projeleri ve diğer taraftan Azerbay­can ekonomisinin can damarıdır!. Ermenistan ve arkasında ki güçlerin hedefinde Türkiye ve Azerbaycan’ı birleştiren projelere zarar vermek olduğu da aşikardır!.

1993 yılında Haydar Aliyev; “ Biz Türkiye ile bir millet iki dövletik ” sözü adeta atasözü haline gelmiş­tir!. Ancak bu sözün patenti genel kanının aksine Ebulfez Elçibey’e aittir!. Elçibey 1992 yılında Anka­ra’da dönemin cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL’A hitaben yaptığı konuşmada; “ İki kardeşin yan yana, ayrı ayrı devletler kurduğu nerede görülmüştür. Azerbaycan ve Türkiye olarak en kısa zaman­da birleşmelidir, biz bir millet, iki devletiz! Azerbaycan ve Türkiye dost değildir! Dostluk, birbirini sonradan tanıyanlar arasında ku­rulur. Bizler kardeşiz, demiştir!.

Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı; İki devlet, bir millet, en güzel tabir!. Bu kadar geniş coğrafyada bir dev­let olmaz!. Olursa işler ters gider!. İki devlettir fakat bir millettir!. Bu doğru kullanılmıştır!. Siyasi sahada, millet­lerarası ilişkilerde dostluk iki ayrı millet, iki ayrı halk arasında olur!. Bu gibi dostluklarda siyasi seçim söz konusudur!. Hâlbuki kardeş ilişki­lerinde böyle bir şey yoktur! Kar­deşinizi sevip sevmemeniz mühim değildir!. Kardeşinizi seçemezsiniz onu Allah seçer, tarih seçer!. Orada sadece itaat söz konusudur ve aradaki ilişkiler de ona göre kurulur, diyor!.

İki devlet bir millet, aynı can aynı kandan, Karanlık aydınlanır güneş doğunca tandan. Seve seve geçeriz bu yolda biz de candan, Bir olmak, iri olmak, diri olmak tek erek, Açmış ağzını bekler zehir kusan engerek. Balyoz gibi vurmaya tek yumruk olmak gerek, Kırım, Kafkas ağlarsa, Tatar, Karabağ ağlar, Uygur, Balkar, Dağıstan, Altay karalar bağlar.

Bu yarışta bayrağı yere düşürmez sağlar, Kazakistan, Türkmen’i, Özbek’le Kırgızistan, Yavru vatan Kıbrıs’ım, kardeşimdir Türkistan. Azeri dediğimiz Türk’tür Türkün özüdür, Turana giden yolda Türk’ün iki gözüdür.

( Mahir Başpınar )

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR