Arif AYTÜRK

Arif AYTÜRK

Kısmi Süreli Çalışan İşçilerin Aylık Sgk Gün Hesabı

Kısmi Süreli Çalışan İşçilerin Aylık Sgk Gün Hesabı

4857  Sayılı İş Kanunu'nun 13.maddesinde; kısmi süreli çalışma "İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme, kısmî süreli iş sözleşmesidir."Şeklinde tanımlanmıştır.

06.04.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, Çalışma Süreleri Yönetmeliği'nin 6.maddesinde ise; "İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışmanın kısmi süreli çalışma" olduğu belirtilmiştir.

Bu düzenlemelere göre,tam süreli çalışanlar için uygulanan haftalık çalışma süresi, kısmi süreli çalışanlar için de emsal alınmak ve tam çalışanların haftalık çalışma süresinin üçte ikisini aşmayacak çalışmalar kısmi süreli çalışma olarak değerlendirilecektir.

4857 sayılı Kanun'un 63.maddesine göre; -"Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir." Ancak, işyerlerinde bunun altında çalışma süresi de belirlenebilir.

Bir işyerinde, tam süreli çalışanlar için, haftalık çalışma süresi 45 saat olarak uygulanıyor ise, aynı işyerinde kısmi süreli çalıştırılacak işçilerin haftalık çalışma süresi en çok 30 saat olarak belirlenebilecek, bunu aşan kısmi süreli sözleşmeler, tam süreli sözleşme olarak kabul edilecektir.

İşyerlerinde kısmi süreli olarak çalıştırılan işçilerin, her ay Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilecek prim ödeme gün sayılarının hesabı, uygulamada sıkça hata yapılan konular arasındadır.

Kısmi çalıştırılan işçinin, o işyerindeki aylık çalışma süresi 7,5'a bölünerek, o aydaki toplam çalışma gün sayısı belirlenecek ve SGK'na yapılacak bildirilecek gün sayısı bu formüle göre hesaplanacak, bildirimde eksik gün kodu olarak"06 kısmi istihdam" girilecektir.

Örnek 1:Her gün 2 saat ve haftanın 6 günü çalışan bir işçinin, SGK'na bildirilecek aylık prim ödeme gün sayısı; 30x2=60 saat/7,5=8 gün olarak tespit edilecektir.

Örnek 2:Günde 3 saat ve haftanın sadece 3 günü çalışan işçinin bu şekilde ayda 15 gün çalıştığı varsayıldığında; 15x3=45/7,5=6 gün Sgk’ya bildirilecektir. Aynı işçi haftada bir gün çalışsa idi, 4x3=12/7,5=1,6, kesirler tama iblağ edilerek 2 gün Sgk’ya bildirilecekti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arif AYTÜRK Arşivi
SON YAZILAR