Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Konya'da düğünlerin vazgeçilmezi düğün pilavı

Konya'da düğünlerin vazgeçilmezi düğün pilavı

Konya'da düğün günlerinden bir gün önce yapılmaya başlanan yoğurt çorbası, etli pirinç pilavı, bamya çorbası, irmik helvası ve zerde düğünün vazgeçilmezlerindendir. Bu gelenek Konya'ya atalarımızdan kalmış bir düğün geleneğidir.

Diğer şehirlere istinaden Konya'da düğün yemekleri bellidir. Yani düğünde yemek yemeye giden vatandaşlar ne yiyeceklerini bilerek giderler. Bu adeti genel olarak erkek tarafı yapar, kız tarafında böyle bir adet yoktur. Ancak erkek tarafı hazırlanan yemekten kız tarafınada gönderir çoğu zaman.

Ayrıca düğüne davetli olmak veya olmamak Konya'da çok da önemli değildir. Yoldan geçen herhangi biri yemeğe oturup yemeğini yer.

Yemekler masanın ortasında herkesin ulaşabileceği bir alanda tek kapta verilir. İnsanların birbirini tanımadığı halde bir masa etrafında oturması yemeklerini yerken kaynaşması birliğin ve bereketin temsili olmuştur.

Bu gelenek günümüzde artık sokaklarda ve belediye çadırlarının altında olmasa da düğün salonlarında hala devam etmektedir.

Konya düğün pilavı o kadar ün yapmıştır ki dışarıdan şehri gezmeye gelen biri bile bu pilavı çoğu zaman bilir.

Bu geleneğin devam etmesi şehrin tanıtımı ve kültürün devam etmesi açısından da önem taşıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR