Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Konya'da nereleri gezmeliyiz?

Konya'da nereleri gezmeliyiz?

Konya çok köklü bir geçmişe sahip. Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Konya geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Bu açıdan Konya bir anlamda tarih şehridir demek yanlış olmayacaktır. Konya'da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek eski yerleşim yerleri ve mekanlar bulunmaktadır.

İlk olarak geziye Çumra’da yer alan Çatalhöyük’ten başlayabiliriz. Çatalhöyük 2012 yılı itibarı ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir. 9 bin yıllık bir yerleşim yeri olan Çatalhöyük, dünyanın en önemli eski yerleşim yerlerindendir. İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti, 14 hektarlık bir alan üzerinde yer almaktadır.

Bir diğer tarihi mekan ise Konya'nın Selçuklu ilçesinde yer alan antik dönem yerleşim birimi olan Sille Mahallesi, tarihi dokusuyla kendisine hayran bırakıyor. Erken Hristiyanlık dönemine ait önemli merkezlerden olan, 5 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sille, tarihi evlerin ağırlıklı oluşturduğu dokusuyla dikkati çekiyor. Karataş Cami, Aya Elena Kilisesi, Şeytan Köprüsü, Zaman Müzesi, hamamları ve daha birçok eseriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Doğa ile birlikte olmak istiyorsanız Sille Barajı’nı da gezerek bu imkanı yakalayabilirsiniz.

Son olarak ise Konya ile özdeşleşen Mevlana Müzesi kesinlikle görülmesi gereken bir mekan. Her yıl Mevlana'nın "Ne olursan ol yine gel" çağrısına uyarak, dünyanın dört bir yanından turistler Mevlana Müzesi’ni ziyaret ediyor.

Türk-İslam düşünürü Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu müzede Mevlâna ve Mevlevîliğe ait eserler ile el yazması kitaplar, levhalar, kandiller ve mûsıkî âletleri sergileniyor.

Konya’ya gelecekseniz mutlaka bu mekanları görmenizi tavsiye ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR