Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Sokak hayvanları yeterince önemseniyor mu?

Sokak hayvanları yeterince önemseniyor mu?

Yolda yürürken işe yetişmeye çalışırken hep karşılaştığımız sokakta yaşayan hayvanları görüyor muyuz? Bir köpekten korktuğu için yolunu değiştiren ve taş atıp işkence yapan birçok insanı görmüşüzdür ve duymuşuzdur. Bu durumda yeterince sokak hayvanların değer verildiğini ve önemsendiğini de düşünüyor musunuz? Baktığımızda her şehirde sokak hayvanlarının barınma ve beslenme ihtiyacını karşılamak için alanlar oluşturulmaya çalışılmıştır fakat bu alanlara dahi saygı duymayan insanların olduğunu dahi görüyoruz.

Günümüzde ihtiyaçlarını karşılayacakları bu alanların hasar verildiği bir dönemdeyiz. Bu doğrultuda baktığımızda sadece sokakta yaşayan hayvanlara hayvan sever bireylerin özen göstererek davranması bir ders olmalı her insanın bir su koyması bir mama koyması çok da zor olacağını düşünmüyorum. Ayrıca hayvanların açlıktan tehlikeli hale gelmesinin sebepleri de biz insanlar olabiliriz. Sabahları işe giderken veya yolda yürürken bir hayvanın yanımıza geçmesi bize temas etmeye ve kendine sevdirmeye çalışmasını bile istemezken saldırgan olan hayvanlardan da kaçmayı veya taşlamayı ihmal de edilmediği de gözler önünde.

Aslında hayvanların da bir birey gibi bir bebek gibi bakılmaya sevilmeye ihtiyacı olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Küçük bir sevgiyi teması çok görmeden temas ederek veya bir su bir mama koyarak onlarında yaşamlarını sürdürmesini devam ettirmesini sağlayabiliriz. Bunun dışında sahiplendiğimiz hayvanların ise eve alıştıktan sonra size alıştıktan sonra dışarıda yaşamakta çok fazla zorlanabileceklerini de unutmamamız gerekir Örneğin bir kediyi sahiplenip bütün ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra dışarıya atmamız o hayvanın alıştığı ortamdan uzaklaştırmamız demek oluyor. Bir insanın bile alıştığı ortamdan yemeklerden uzaklaşması hayli zaman almaktadır. Bu durumda depresyon veya alışamama gibi durumlar insanlarda bile görünüyor ise hayvanların da bu durumda olabileceğini de unutmayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR