Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Adaletli olabilmek

Adaletli olabilmek

Adaletli olabilmek

Söylediklerimizle yaptıklarımız aynı olduğu zaman bilin ki “insan” olmuşuzdur. İnsanı diğer canlılardan ayıran en temel özelliği düşünmesidir. Düşünecek, taşınacak ve konuşacaktır. Bunları bir bütün halinde yaptığı zaman insani vasıflardan yararlanmış olacaktır.

Maalesef başka şey düşünüyoruz ve düşündüğümüzden başka şey söylüyoruz ve de ikisinden de farklı bir şey yapıyoruz. Bu yönüyle baktığımızda maalesef kendimizi kandırıyor ve adaletli olamıyoruz. Halbuki her fırsatta da adaletli olmayı savunuyoruz.

Konya’da yıllardan beridir aslında belediye başkanları aynı görüştendir. 1989 yerel seçimleriyle, Konya’da, yerel iktidarın muhafazakarlaştığını genelde söyleriz ama 1980 öncesi Mehmet Keçeciler’in belediye başkanlığı döneminde de yerel yönetimde  muhafazakarlık hakimdir.

1989 yılında belediye başkanı seçilen Halil Ürün her ne kadar Refah Partisi’nin belediye başkanı olmuş olsa da daha sonraki dönemde Ak Parti’nin kurucuları arasında yer almış ve halihazırda da Ak Partili bir bireydir.

Refah Partisi’nin kapanmasının ardından kurulan Fazilet Partisi’nin il başkanı Tahir Akyürek’tir. Tahir Akyürek hemen akabinde Ak Parti’nin 3 dönem belediye başkanlığını yapan hemşerimizdir.

Yani kısacası parti adı değişince, kişilikler değişmiyor. Halil Ürün bu Konya’nın yetiştirdiği bir insandır. Refah Partili iken de, Ak Partili iken de aynı Halil Ürün’dür. Keza Tahir Akyürek de nerede olursa olsun Konya’nın bir politik kazanımıdır. Ve Refah Partisi’nde, Fazilet Partisi’nde neyse Ak Parti’de de aynı kişidir.

Şimdi gelelim anlamadığım konuya; Konya’da belediye yönetimindeki anlayışlar değişmedi. Konya’da kurum ve kuruluşlardaki yöneticilerin bakış açısı değişmedi. Bunlar hep aynı şekilde devam ediyor. Ve 1989’da RP’li Halil Ürün ve arkadaşları belediyeyi nasıl yönetiyorsa, 2019’da Ak Partili Uğur İbrahim Altay ve arkadaşları da aynı şekilde yönetiyor. Yani RP yerel iktidarlarında çok farklı işler yapılmış da, şimdi çok farklı yapılıyor demek, abesle iştigalden başka bir şey değildir.

Bilakis o dönemin RP’lileri, şimdinin Saadet Partilileri için o dönemden bu döneme hiç de bir şey değişmiş değildir. Gelişme tabii ki olmuştur. Aradan 30 yıl geçmiştir ve bu süreçte tüm dünyada değişiklikler, gelişmeler yaşanmıştır. Bu değişiklik ve gelişim aynı şekilde yerel iktidar sürecinde de gelişim ve değişime illaki yol açmıştır.

Am şu nettir ki, şimdiki yerel iktidarı eleştirenlerin Saadet Partili olması gariptir ve aynı zamanda doğru olmamaktadır.

1990’lı dönemleri hatırlayanlar muhakkak vardır. O dönemde Refah Partisi’ne muhalefet partileri tarafından yapılan eleştirileri şimdilerde Refah Partisi’nin devamı niteliğindeki Saadet Partilililer, Ak Partili yerel iktidara yapmaktadırlar. İşte bu da maalesef yapılanlarla söylenilenlerin birbiriyle uyuşmamasının büyük bir göstergesidir.

Bence adaletli davranılarak, yapılanların doğruluğu ve yanlışlığı bir adalet kriterine oturtularak değerlendirilirse hem eleştiri yapanlar komik duruma düşmez hem de vatandaşlar da çok daha doğru bir bilgiye ve tespite ulaşabilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR