Halis Özdemir

Halis Özdemir

Hadis-4

Hadis-4

Hadis-4

Hadisimizde Hz. îsâ’nın Dımaşk’ın doğusundaki Akminare’nin yanına ineceği belirtilmektedir.

Nevevî VII. (XIII.) yüzyılda bu mi­narenin mevcut olduğunu söyle­mektedir. Hz. îsâ’nın Kudüs’e veya Ürdün’e ineceğine dair rivayetler bulunduğu da söylenmektedir.

Ama onun deccâli öldüreceği yerin, Kudüs yakınında bulunan ve bugün de Bâbülüd diye anılan yer olduğu hadisimizde zikredilmek­tedir.

Şüphesiz deccâl fitnesi insanoğ­lunun yeryüzünde göreceği en büyük fitnedir. Bu sebeple bütün peygamberler ümmetlerine bu fitneden söz etmişler ve ondan sakındırmışlardır (Tirmizî, Zühd 3; Ibni Mâce, Fiten 33; ayrıca bk. 21. hadis). Peygamber Efendimiz de “Dualar Bölümü”nde çeşitli örnek­lerini gördüğümüz üzere deccâ- lin fitnesinden Allah’a sığınmış, dolayısıyla bizim de ondan Cenâb-ı Hakk’a sığınmamızı tavsiye etmiştir. Deccâlden sonraki büyük fitnenin Ye’cûc ve Me’cûc fitnesi olduğu anlaşılmaktadır. Kur’ân-ı Kerîm’de iki yerde Ye’cûc ve Me’cûc’den söz edilmektedir. Birinde, bozgunculuk yapan Ye’cûc ve Me’cûc’ün Zülkar- neyn’e şikâyet edilmesi, onun da bu zorbaların bulunduğu yeri de­mir kütleleriyle tıkayarak bir daha dışarı çıkamayacak şekilde önleri­ne bir set yapması [Kehf sûresi (18), 94-98], diğerinde ise, hadisimizde geçtiği gibi, “Ye’cûc ve Me’cûc’ün önündeki şeddin açılıp her tepe­den akın etmeleri” hâdisesidir.

Ye’cûc ve Me’cûc’ün, Hz. îsâ ile birlikte Tûr’da korunan mü’minler dışında yeryüzündeki bütün insan­ları öldürmesi bu felâketin büyük­lüğünü göstermektedir. Cenâb-ı Hakk’ın bu önünde durulmaz barbarları enselerine kurtçuklar musallat ederek bir anda mah­vetmesi, daha sonra yeryüzünün âdeta yeniden ihyâsı ve yaşamaya daha elverişli hale getirilmesi olay­ları ise kâinâtın Rabbi’nin her şeye kâdir olan sonsuz gücünü göster­mektedir.

Deccâl ile Ye’cûc ve Me’cûc fitnelerinden kurtulan ve benzeri görülmemiş derecede mutlu bir hayat süren mü’minlerin ölümün­den sonra yeryüzünde insanların en kötülerinin kalması, onların eşekler gibi herkesin gözü önünde cinsel ilişkide bulunacak olması ve kıyametin onların üzerine kopuver- mesi de pek düşündürücüdür. Bu çağda zinanın suç kabul edilmesini gerilik sayan, nefsânî arzularının tatmini önünde hiçbir sınır tanımayan ve dolayısıyla Peygamber aleyhisselâm’ın ifadesiy­le eşekler gibi herkesin gözü önünde cinsel ilişkide bulunmak isteyen kimselerin durumu, üzer­lerine kıyamet kopacak o en fena, en talihsiz kimse­lerin halinden farksızdır. Cenâb-ı Mevlâ o bozuk zihniyeti! insanların şerrinden bizi ve yavru­larımızı muhafaza buyursun.

Hadisten Öğrendiklerimiz

  1. Deccâl insanın dünya hayatında karşılaşacağı en büyük fitnedir.
  2. Müslümanları onun şerrinden derin imanları koruyacaktır.
  3. Deccâl yeryüzünde kimi uzun kimi kısa olmak üzere kırk gün kalacaktır.
  4. Deccâl, kasırga önündeki bulut gibi yeryüzüne süratle yayılacaktır. 5. Kendisine verilen imkânlar sebe­biyle beşer gücünün üstünde işler yapacaktır.
  5. Hz. îsâ yeryüzüne inerek deccâli öldürecek, insanları onun şerrin­den kurtaracaktır.
  6. Hz. îsâ Ye’cûc ve Me’cûc’ün ge­leceğini haber alınca mü’minlerle birlikte Tûr dağına gidecek, Ye’cûc ve Me’cûc belâsı ortadan kalkınca­ya kadar orada mahsûr kalıp açlık sıkıntısı çekeceklerdir.
  7. Önlerinde kimsenin duramaya­cağı Ye’cûc ve Me’cûc, yeryüzünü talan edip herkesi öldürecek, Allah Teâlâ da onları, enselerinde yaratacağı kurtçuklarla biranda mahvedecektir.
  8. Yeryüzü Ye’cûc ve Me’cûc’ün leşlerinden temizlendikten sonra insanlar bolluk ve bereket içinde yaşayacaklardır.
  9. Daha sonra Allah Teâlâ mü’min­lerin ruhlarını kabzedecek, yeryü­zünde en kötü insanlar kalacak, kıyamet onların üzerine kopacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halis Özdemir Arşivi
SON YAZILAR