Tuba Kaya

Tuba Kaya

Amerika’yı “BİZ’’ keşfettik!

Amerika’yı “BİZ’’ keşfettik!

1492 yılında Uzakdoğu’ya yeni ticaret rotaları bulmak için batıya doğru çıktığı keşif gezisinde, kazara Amerika kıtasını Christopher Columbus keşfetti. Bu kocaman bir yanlış! Amerika kıtasını gerçekten Christopher Columbus’un keşfettiğini söylemeyin bana. Hayır, bu bilgi baştan sona yanlıştır.

Evet, doğru duydunuz. Amerika kıtasını biz keşfettik, onlar asla değil! Müslümanlar buldu, onlar üstüne aldı. Amerika’yı 900’lü yıllarda ilk olarak Müslüman denizciler keşfetmiştir. Tabi buradaki tek suçlu karşı taraf değil. Bizim de suçumuz var. Çünkü o kıtayı bulduğumuz halde yeterince hakkımızı savunamadığımız ortada. Batı daha gelişmiş, daha ileride, daha bilimsel falan filan. Allah aşkına tuvalet kültürü olmayıp, bizden görene kadar ilk buldukları yerde ihtiyacını gören batıya mı özeneceğim? Veya sırf banyo kültürü yok diye parfüm icat eden Avrupa mı benden iyi? Hiç sanmıyorum(!)

Geçmişte Müslümanlar batıdan kat ve kat fazla gelişmişti. Bilimsel konuda olsun, temizlik-hijyen olsun, Batı çok gerideydi. Anlayacağınız her şeyi bizden gördüler. Ve ne yazık ki bizden öğrendikleriyle geliştiler. O zamanlar bizim daha gelişmeci olmamıza rağmen bunun hiç farkında değildik. Sonra duraklama dönemi oldu ve Batı önümüze geçti. Çok fazla gücüme gidiyor bu durum.

Düşünsenize her şeyi bizden gördüler, öğrendiler. Ama şu an bize kabadayılık taslıyorlar. İslam Bilimci Fuat Sezgin de kendi kitabında bu konuya değiniyor. Dünyaca ünlü Profesör Sezgin, 26 yıl boyunca İslam coğrafyasıyla ilgilendi, Amerika’nın Müslümanlar tarafından keşfedildiğini söyledi.

Aslında bizlerin daha ilerde olduğunu savunuyor ve Amerika Kıtasını bizlerin bulduğunu anlatıyor. Zaten öyle. Prof. Sezgin’in, “Bunu yazdım, fakat bugüne kadar milletimden tek seda bana gelmedi. Bunun teessürü içindeyim. Ben bunlarla sizi harekete geçirmek istiyorum.

Allah size bir hayat vermiş fakat bunu iyi kullanmıyorsunuz. Bunu iyi kullanmanız için heyecanı vermek istiyorum. Kitapta yazılan her şey doğrudur. “Arap-İslam Edebiyatı Tarihi” kitabı 30 sene evvel çıkmış olsaydı, bugünkü Türkiye’nin durumu başka olurdu” şeklinde konuştuğunu görüyoruz. Eğer bu kitap daha önce çıkmış olsaydı Müslümanlar belki de her şeyin daha çok farkında olur ve Amerika kıtası belki de bizim olurdu.

Ayrıca Fuat Sezgin, Müslümanların yapmış olduğu haritaların varlığını da belirtiyor. Şu an kullanılan Afrika, Asya ve Avrupa’ya ilişkin tüm dünya haritalarının, Avrupalılar tarafından yapılmadığının altını çizen Sezgin, bunların Müslümanlar tarafından yapılan haritalar olduğunu gözler önüne seriyor. Avrupalılar, modern haritaları Müslümanların yaptığını kabul etmiyor ancak kendisi bunları delilleriyle ortaya koyuyor.

Sezgin, “Bakın şu kadar söyleyeyim; bu olay coğrafya tarihini bilmeyen insanlar için çok mühim gözüküyor ancak benin içim mühim olan bütün coğrafya, coğrafya ilminin ve bu dünya haritalarının nasıl gelişmiş olmasıdır. Ben 26 sene, aralıksız İslam coğrafyası üzerine çalıştım. Bunu 6 cilt halinde yazdım. Başladığımda ben de Avrupalılar gibi ve bugünkü Müslümanlar gibi elimizde bulunan bütün bu haritaların Avrupalılar tarafında yapıldığını zannediyordum. Dünyaya hakim olan inanç buydu. Bu İslam dünyasında da şimdi hakim olan bir düşünce” ifadelerine yer vermiştir.

Özetleyecek olursak; her şeyi bizden çalan Batı’ya özenmeyi bırakın derim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Tuba Kaya Arşivi
SON YAZILAR