Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Midyedeki Tehlike

Midyedeki Tehlike

Midye içerisine konulan pirinç ile servis edildiğinde lezzetli bir atıştırmalık haline gelmektedir. Fakat sağlık açısından tehlikesi büyüktür. Midyeler, çevre koşullarında ve yaşadıkları su kaynaklarına bağlı olarak farklı bakteri, parazit ve virüs türlerine maruz kalabilirler. İçeriğinde Vinrio spp, escherichia coli, selmonella, listeria monocytogenes gibi bakterileri bulundurabilir.

Vibrio spp.: Midyelerin içinde en sık rastlanan bakterilerden biri Vibrio türüne ait türlerdir. Özellikle Vibrio vulnificus ve Vibrio parahaemolyticus, midyelerin et içinde bulunabilirler. Bu bakteriler sıcak deniz sularında gelişir ve midyelerin içinde birikerek tüketildiğinde gıda zehirlenmesine neden olabilirler. Vibrio vulnificus, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için ciddi bir sağlık tehlikesi yaratmaktadır.

Escherichia coli (E. coli): Bu bakteri midyelerde nadiren bulunsa da, kirli su kaynakları veya diğer faktör etkenlerine bağlı olarak midyelerde bulunması değişiklik gösterebilir. E. coli'nin midyelerde bulunan, ishal, mide krampları ve ateş gibi sindirim sistemi rahatsızlıklara yol açabilir.

Salmonella: Midyelerde bulunabilen başka bir bakteri türüdür. Salmonella dağıtımları, ateş, ishal ve kusma gibi bulaşıcıdır. Bu bakterilerin midyelerin içinde hijyenik olmayan koşullar veya kirli su kaynaklarından kaynaklanabilir.

Listeria monocytogenes: Bu bakteri türü midyelerde daha nadir görülse de sağlık tehlikesi büyüktür. Listeria enfeksiyonu, ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları neden olabilir.

Parazitlere bakıldığında içeriğinde birçok paraziti bulunmaktadır. Bunlardan insana en çok zarar veren parazir Trichinella parazitidir. Trichinella paraziti, midyelerin iç organlarında bulunan bir nematod parazitidir. Bu parazit, midyelerin etli kısımlarında bulunur ve tüketildiğinde insanlar tarafından kullanılabilir. Trichinella bakterileri, sindirim problemlerine yol açabilir.

Midye Norovirüs ve hepatit A virüsü bakımından tehlikeldir. Norovirüs: midyelerde yaygın olarak bulunan ve yiyeceklerden elde edilen bitkilerin önde gelen nedenlerinden biri olan bir virüstür. Bu virüs, midyelerin yaşadığı deniz suyunda yaşar ve midye doku veya sıvılarına bulaşabilir. Midyeler bu virüsü filtreleyerek içine alabilir ve insanlar tükettiklerinde enfekte olabilirler. Norovirüs virüsleri genellikle mide ağrısı, ishal ve ateş gibi komplikasyonlarla kendilerini gösterirler. Bu hızla başlar ve birkaç gün sürebilir.

Hepatit A Virüsü: Hepatit A virüsü, midyelerde bulunabilen başka bir virüstür. Bu virüs, midyelerin içinde veya çevrelerindeki deniz suyunda bulunan atıklar ve kanalizasyon sularıyla kirlenmiş suda yetişen midyelerde olabilir. Midye tüketildiğinde virüs insanlara bulaşır. Hepatit A enfeksiyonu genellikle yorgunluk, iştah kaybı, sarılığa yol açar.

Sonuç olarak midye bakteri, virüs ve parazit bakımından sağlığı olumsuz etkilemektedir. Tüketilirken bir kez daha düşülmesi gerekir!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR