Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Demirel, Türkiye’de çocuk işçiliğinin ciddi bir toplumsal sorun haline geldiğini belirterek, çocukların eğitim, sağlık ve güvenliğinin ekonomik gerekçelerin önünde tutulması gerektiğini söyledi.
Demirel, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 1 Eylül 2025 ile 31 Ağustos 2026 tarihleri arasında 95 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğini belirtti. Bir önceki dönemde bu sayının 72 olduğunu ifade eden Demirel, çocuk işçiliğinin görmezden gelinemeyecek bir sorun olduğunu kaydetti.
Bir çocuğun ailesinin geçimine katkı sağlamak amacıyla ağır ve tehlikeli şartlarda çalışmak zorunda kalmasının kabul edilemez olduğunu belirten Demirel, çocuk işçiliğinin temelinde yoksulluk, gelir adaletsizliği, hayat pahalılığı, eğitimden kopuş ve kayıt dışı çalışmanın bulunduğunu söyledi.
Demirel, sorunun yalnızca işyerlerinin denetlenmesiyle çözülemeyeceğini belirterek, aileleri çocuklarının gelirine muhtaç bırakan ekonomik ve sosyal şartların da değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“ÇOCUKLARIMIZ BİZİM GELECEĞİMİZDİR”
“Önce Ahlâk ve Maneviyat” anlayışının insanı ekonomik çıkarların önünde tutmayı gerektirdiğini belirten Demirel, ekonominin insan için var olduğunu, insanın ekonomi için olmadığını söyledi.
Kalkınmanın yalnızca büyüme rakamlarıyla ölçülmemesi gerektiğini dile getiren Demirel, çocukların güvenli ve umutlu bir geleceğe sahip olmasının da kalkınmanın önemli göstergelerinden biri olduğunu ifade etti.
Demirel, ailelerin ekonomik olarak güçlendirilmesi, çocuk yoksulluğuyla mücadele edilmesi, okul terklerinin önlenmesi ve sosyal desteklerin artırılması gerektiğini belirtti. Kayıt dışı çocuk işçiliğine yönelik denetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini de kaydeden Demirel, iş sağlığı ve güvenliği konusunda taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.
Mesleki eğitim uygulamalarında da çocukların üstün yararı ve güvenliğinin öncelikli olması gerektiğini vurgulayan Demirel, sosyal devletin görevinin yoksul ailelerin çocuklarını çalıştırmak zorunda kalmasını seyretmek değil, bu aileleri desteklemek olduğunu ifade etti.
Demirel, çocukların okullarda, kütüphanelerde, parklarda ve güvenli ortamlarda büyüdüğü bir Türkiye istediklerini belirterek, hiçbir ekonomik gerekçenin bir çocuğun eğitiminden, sağlığından ve hayatından daha değerli olmadığını söyledi.