Berfin Yünden

Berfin Yünden

Yanlış İşitme Cihazı Kullanımına Dikkat!

Yanlış İşitme Cihazı Kullanımına Dikkat!

Kulak burun boğaz uzmanı tarafından tespit edilen; gerekli objektif ve subjektif tanılayıcı testlerden sonra ; işitme kaybı kalıcıdır, işitme cihazı kullanımı uygundur şeklinde tanımlanan ; bebek, çocuk, yetişkin fark etmeksizin işitme cihazı kullanımı her dönemde hassasiyet ve tedbir gerektirmektedir.

İşitme cihazı seçimi kişinin işitme kaybı derecesine, konfigürasyonuna, sosyal ihtiyaçlarına ,görsel hassasiyetlerine ve maddi yeterliliklerine göre seçiyor olmak gerekiyor.

Özellikle erken dönemde tanı almış bebek ve çocuk hastaların işitsel ve bilişsel gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Doğru ve efektif olarak kullanılan işitme cihazı kritik dönemde konuşma ve dil gelişimi açısından alıcı dilden-ifade edici dile geçiş sürecinin tamamlanmasına önemli derecede katlı sağlamaktadır.

İşitme cihazı kullanımı ile başlayan ; periyodik işitme cihazı ve kulak muayenesi, işitme kaybının değişmesi halinde güncellenmesi gereken işitme cihazı fitting ayarları, kulak kalıbı değişimi gibi önemli bazı dinamikleri de içinde barındırmaktadır.

Yanlış uygulanan işitme cihazları mevcut işitme kaybının tedavi edilme sürecini geciktirmekle birlikte hastanın psikolojik olarak işitme cihazını kabullenme ve rahatlatıcı, tedavi edici etkisinin de olmayacağı yönündeki düşüncelerini arttırmaktadır.

Bazı durumlarda hastanın kulağında meydana gelen hastalıklar ve değişen uygulama ihtimalleri de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berfin Yünden Arşivi
SON YAZILAR