Halime Bilgin

Halime Bilgin

İnsan insan olduğunu unutmaya başladı

İnsan insan olduğunu unutmaya başladı

Sanal iletişim araçlarını kullanmak günümüzde artık kaçınılmaz bir zorunluluk. Özellikle fiziksel olarak bir araya gelmek yerine tercih edilen iletişim araçları, sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamaları günlük hayatımızda birçok kolaylık sağlıyor. Fakat bunun yanında, insan ilişkileri üzerinde bazı olumsuz etkileri de yok değil. Özellikle yazılı mesajlaşmalarda yoğun olarak kullanılan whatsAppve telegram üzerinden iletişim çok yönlü oluyor. Bir çok ilgi alanına yönelik gruplar oluşturularak, insan ilişkilerine bir çok katkı sağlıyor. Uzak mesafeleri yakınlaştırarak kişilerin bir araya gelmelerini ve aynı ilgi alanına sahip kişilerin bilgi ve deneyimlerini birbirleri ile paylaşmasına vesile oluyor ve destek alma verme imkanı doğuyor.

Tüm bu fiziksel mekanlardan bağımsız olarak iletişim kurabilmek ve dünyanın farklı bölgelerindeki insanlarla bağlantı oluşturmak fikri kulağa hoş gelse de sanal iletişiminde bir çok yan etkileri var maalesef.

Her şeyden önce bu nimetlerden yararlanırken, bilgi alışverişleri yapılırken, bazen duygular geçirgen olmadığı için yanlış anlaşılmalardan dolayı bir çok sorunlar doğuyor ve insanlar arasındaki duygu bağları zedeleniyor. Ayrıca, yüz yüze iletişim olmadığı için, beden dilinin kullanımı jest ve mimikler bu ortamda aktarılamıyor. Buda iletişimde eksiklik hissedilmesine neden oluyor. Ayrıca, gittikçe sık karşılaşılan görmezden gelinme kişilerde güven duygusunu zedeliyor. Kişi yüz yüze görüştüğünde kurduğu ilişkiyi sanal iletişimde kurmuyor. Görmezden gelerek, karşısındakine önemsenmediği duygusunu aktarıyor.

Teknolojinin henüz olmadığı dönemlerde telefonun veya kapının zili çaldığında bakmama şansı yoktu belki ama açılan kapı ve telefon avizesinin arkasından şimdilerde sanal iletişim sonrası hissedilen olumsuz duygulardan hiçbiri hissedilmiyordu. Veya sokakta karşılaşılan bir tanıdığa selam verince kimse kendini kötü hissetmiyordu.

Sanal olunca ne değişti, iletişim farklılaştı. Bu sorunun, birçok alanı içine alan cevabı var elbette. Fakat bu günkü altını çizdiğimiz noktaya göre ben kendi fikrimi söyleyeyim insanlarda sorumluluk bilinci zayıfladı. Fiziksel olarak görüştüğü konuştuğu bir kişi, sanal iletişim kurduğunda, okuyup geçme, bakıp geçme yani görmezden gelme, önemsememe saygısızlığı ortaya çıktı ve buda ancak sorumsuzlukla açıklanabilir.

Birde insan giderek robotlaşmaya evriliyor mu diye endişe edebiliriz. Çünkü sanal alemde insanlar artık tıpkı bir robot gibi davranıyor. Bakıyor, görüyor ve okuyor. Bilgi gibi algılıyor ve zihnine aktarıyor o kadar. Ne duygusunu harekete geçiriyor nede sorumlu davranmak için aklını kullanma ihtiyacı hissediyor. İnsan, insan olduğunu unutmaya başladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halime Bilgin Arşivi
SON YAZILAR