Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Cep telefonunu nasıl kullanmalıyız?

Cep telefonunu nasıl kullanmalıyız?

Cep telefonunu nasıl kullanmalıyız?

Gelişen teknoloji ile birlikte akıllı telefon kullananların sayısı da artmakta. Yedi yaşından yetmiş yaşına kadar herkesin elinde bulunan akıllı telefonlar zaman zaman da insanı çileden çıkarmaktadır. Özellikle toplu ulaşım araçlarında yüksek sesle yapılan konuşmalar insanı adeta delirtmektedir.

Madem akıllı telefon kullanılacak o zamanda kullanmasını bilmek lazım diye düşünüyorum.

Bir kep telefonumuzu ibadet mekânlarında mutlaka kapatmalıyız. Sessize alsak da sesi duyuluyor.İki kişi olsak da arkadaşımızla sohbet esnasında cep telefonuyla meşgul olmamalıyız. Tanıdığımız veya tanımadığımız kişinin izni olmadan fotoğrafını çekmemeliyiz.

Geç vakitlerde zaruret yoksa arama yapmamalıyız. Okullarda ders esnasında cep telefonu açık olmamalıdır.Genelde girişte toplanıyor. Fakat bazı öğrenciler yanlarında taşıyabiliyorlar.

Bağımlısı olmamalıyız. Anne, kız çocuk, erkek çocuk, baba ellerine cep telefonunu alır. Kimi mesaj yazar, kimi sosyal medyayla ilgilenirse o artık aile olmaktan çıkmış olur. Hepsi bağımlı olmuştur.

Mesajı gördükten sonra en kısa zamanda, kimden mesaj geldiyse cevap yazılmalıdır. Bizi saymış, sevmiş, adam yerine koymuş, cevap verilmez ise biz onu adam yerine koymamış oluruz.  Mesajı gördüğü halde görmemezlikten gelen kim olursa olsun, o kişiye değer vermemiş olur. Ben seni görsem de önemsemiyorum demektir.

Bir kişiyi arıyorsak üst üste dört kez çalınca, cevap verilmez, Telefonu açan olmaz ise kapatmalıyız. Aramak istersek belli zaman sonra aramalıyız.Topluluk içindeysek telefon gelirse izin alır, kısa sürede cevaplar gruba dönmeliyiz.

Uzun süreli konuşmalar uygun değildir.Telefonu açan kişi önce hemen kendini tanıtmalıdır.

Her konuyu telefonla hallederim fikri yanlıştır. Nasıl olsa konuşuyoruz, bu konuyu da konuşsam olur denmeyecek konular vardır. O konuları uygun iletişimle konuşmak gerekir.

Başkasının telefonu asla karıştırılmaz. Özel durumda,fakat kurum bunu yapıyorsa kimse karşı çıkamaz. Okulda ki aramalar, yasaklara uyulmadığı durumlarda yetkililer inceler, bakar.

Özel yazışmalar göz ucuyla takip edilmez. Aile büyükleri telefonuna bakayım dediği an eline vermeliyiz. Zaman kazanma yoluna gitmemeliyiz.

Ahlaki olmayan paylaşımlardan uzak durulmalıdır.Yazılar büyük harflerle yazılmamalıdır.

Kısaca uyulması gereken kurallar bunlardır. Kimse hatasız değildir. Hepimiz hata yaptık. Önemli olan hatalardan ders çıkartmaktır. Cep telefonunun nimetlerinden faydalanırken başkalarını rahatsız etmemek adına bu kurallara uymalıyız. Dünya sadece bizim etrafımızda dönmüyor sonuçta.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR