Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Çocuklarımızın arkadaş seçimine dikkat!

Çocuklarımızın arkadaş seçimine dikkat!

Çocuklarımızın arkadaş seçimine dikkat!

Okulların açılması ile birlikte özellikle ortaokul ve lisede çocukları okuyan aileleri aynı zamanda kötü arkadaş korkusu sardı. Çocukların okullarına  güven içinde gitmeleri ve okullarında huzur içerisinde ders yapmaları için gerek emniyet müdürlüğü ve gerekse de okul idareleri gerekli tedbirleri almaktadır.

Ancak aileler olarak bizede büyük görevler düşmektedir. Çocuklarımızın kiminle arkadaş oldukları ve kiminle konuştuklarına büyük özen göstermeliyiz. Çocuklarımızın kötü alışkanlıklara yönelmesinin en büyük nedenlerinden birisinin kötü arkadaş olduğu bir gerçektir.

Evden okula diye gönderdiğiniz çocuklarınızın davranışlarını ve arkadaşlarını  kontrol etmeniz büyük önem taşımaktadır.Şurası bir gerçektir ki,arkadaşlar arasındaki iletişiminin gücü ve sıklığı ne denli çok ise etkilenme oranı da o derece fazladır. Çünkü arkadaşı ona saatlerce nutuk çekip, nasihat etmez. Olumsuz yönlerini kınamaz. Arkadaşının yanında mutlu ve güvenlidir. Bu yüzden arkadaşları ne derse onu yapmak zorunda hissedebilir.

Arkadaşları tarafından grubun dışına atılmak, dışlanmak onları tarifsiz elem ve kedere sürükleyebilir. Arkadaşlık sorumluluk, işbirliği, paylaşma ve sorunlarla baş etme duygusu arkadaşlar içinde deneyimlenen bir süreçtir. Bir çocuğun ait olduğu grubun içindeki davranış, düşünce ve verdiği tepkiler de arkadaşlarının çok büyük etkisi vardır.

Arkadaşlık bir ergen için kişiliğine ve gelişimine yön veren vazgeçilmez unsurdur. Tüm hayatını etkileyecek ve derinden yol gösteren bu yolculukta arkadaşlarıyla uyum sağlaması kimlik ve empati becerilerini de etkiliyor.

Özellikle madde bağımlısı 10 gençten 9’una ilk maddeyi veren en yakın arkadaşıdır. Torbacı tabir edilen satıcılar, tanımadıkları birine asla madde satmazlar. Çünkü maddeyi temin suçunun cezası ağırdır. Bunlar okullardaki elemanları ile yeni çocukları alıştırmaya çalışırlar.

Bu nedenle çocuklarımızı sadece okula göndermekle işimiz bitmiyor. Onların kiminle beraber olduğu, kiminle arkadaşlık ettiğini, nerelere gittiğini de kontrol etmeliyiz. Bunu da çocuklarımızla sağlıklı iletişim ile kurmamız gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR