Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Ders zili çalıyor

Ders zili çalıyor

Ders zili çalıyor

2019-2020 yeni eğitim ve öğretim ders yılı bugün çaldı ve milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Çok sevdiğimiz evlatlarımız okula başlamanın heyecanını anne ve babaları ile yaşamaya başladı.

Bugün  okul zilleri çalarak yeni eğitim ve öğretim yılının ilk dersini yapacaklar. Özellikle  birinci ve beşinci sınıflara başlayacak olan çocuklarımız çok heyecanlıdır.Onlar uyum devresi geçirdiler ama heyecanları bir türlü bitmek bilmedi. Tabi  anne babalarda öyle, birinci sınıfa başlayacak olan çocuklar, alıştırma evresinde ağlayanlar, anne babadan ayrılmak istemeyenler. Okulun bahçesinde bekleyen veliler.

Güzel şeyler bunlar, tatlı koşturmalar, keşke her kez yaşayabilse, her kez tadabilse bu duyguyu. Sınıfta ne yapıyordur?  Beni arıyor mudur?  İlk defa ayrıldık, öğretmeninin sorduğu soruyu cevaplamış mıdır?  Arkadaşları ile anlaşabilir mi?  Ne kadar sürede okumayı, yazmayı öğrenir? Başarılımı, başarısız mı olur?  Benim çocuğum zeki diyen heyecanlı bekleyen veliler.  

Çocuğunuzun gelişimi için, sadece okul ve ders değil, mümkün olduğu kadar sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler içerisinde de yer almasını sağlayınız. Çocukların spor faaliyetleri ile ilgilenmesi hem stresini atmasını, hem de fiziksel olarak güçlenmesini sağlar. Okula gitmeden önce muhakkak sabahçı ise kahvaltısını yapmadan okula göndermemeye çalışın, öğleci ise muhakkak bir şeyler yemesini karnını doyurmasını sağlayın. Özellikle ergenlik çağındaki çocukların büyüme ve gelişme çağında oldukları için bu çok önemlidir. Tatillerde güzelce dinlenmesini sağlayın. Uykusunu alması ise gün içerisindeki derslerini algılamasını, günlük çalışmalarında enerjik ve zinde kalmasını sağlar. Buda başarıyı getirir.

Çocukların yetenekleri ve ilgi alanları çok farklıdır. Yapabildiklerinden fazlasını beklemek, çocukta öz güven eksikliğine, tedirginliğe ya da hırçınlığa yol açabilir. Çocuğunuz bir sorununu anlatmaya başladığında, o an için ne işiniz varsa bırakın, sorunu ile ilgilenin, onu dinleyin. Kızıp, sinirlenseniz bile hiç bir şey yokmuş gibi dinlemeye devam edin, edin ki anlattığının sonuna gelebilsin.

Araya girerseniz susar, alacağı tepkiden ötürü yalanda söyleyebilir, çözüm üretirken de  siz konuyu tam anlattırmadığınız için eksik kalabilirsiniz.  Eğer dinler, fevri tepkiler vermezseniz, anne ve babasının onu dinlediğini düşünür. Duygularını olduğu gibi dışa vurur, kendini çok iyi ifade eder. Küçümseme, olumsuz eleştiri, hesap sorma, bağırma, şiddet çocukta olumsuz etkiler bırakır. Bunun sonucunda da çocukta arkadaşlarına ve çevresine şiddet, agresiflik, hırçınlık gibi tepkiler gösterebilir. Hiç birimiz böyle olmasını istemeyiz. Hep başarılı olsun, mükemmel olsun isteriz ama asla şunu unutmamalıyız, her çocuğun bir kapasitesi vardır. Çocuğumuzu tanırsak ona göre doğru yönlendirme yapabiliriz. Hepimiz evlatlarımızın iyiliğini isteriz öyle değil mi? çocuklarımıza başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR