Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Doğuyu anlayabilmek

Doğuyu anlayabilmek

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformunun davetlisi olarak gittiğimiz 14. Ufuk Turu Mardin buluşması bazı düşüncelerin değişmesine sebep olmuştur. Öncelikle şunu bildirmek isterim ki, doğu, batının kendisini daha iyi tanımasını istiyor.

 

Doğu’ya gitmeden ve onların arasına karışmadan doğu insanını tanımak mümkün değildir. Ülkemizin doğusunda bulunan şehirlerde yaşayan insanlarımızın en büyük şikayeti batıda bulunan şehirlerde yaşayanların kendilerine ön yargılı olarak yaklaşması.

 

Doğunun insanı öncelikle misafirperver ve sıcaktır. Bunu doğuda bir ile adım atar atmaz hissedebilirsiniz. İnsanlar güleryüzlü ve yardımseverdir. Birisine yol bile sorsanız üşenmeden ve güleryüzle size tarif ederler. Sadece insanları mı esnafıda güleryüzlü ve hoşgörülüdür. Hangi mağazaya girerseniz giriniz güleryüzle karşılanır ve bir isteğiniz olduğu zamanda “başım gözüm üstüne” derler.

 

Lanet terör belasından kurtulan doğu illerinde yaşayan kardeşlerimiz artık devletin gücünü yanlarında gördüklerinden dolayı hayata daha bir pozitif bakmaktalar. Yıllardır terörle yan yana anılan şehirlerdeki sosyal ve toplumsal hayat büyük bir aşama kaydetmiş durumda.

 

Vatanlarını seven ve güvenen doğu halkı, artık turizmde de söz sahibi olmak için büyük bir gayretle çaba göstermektedir. Hemen her köşesinden tarih fışkıran doğu illerimizde özellikle hafta sonları caddelerde yürümek zorlamaktadır. Yerli turistlerin büyük bir önem verdikleri Mardin ve Şanlıurfa, batı illerini kıskandıracak bir yerli turizm hareketliliğine sahiptir.

 

Eski Mardin, Hasankeyf, Midyat, Viranşehir, Şanlıurfa ve Kızıltepe adeta yerli turist akınına uğruyor. Yaşanan gelişmelerden hem bölge halkı ve hem de esnaf çok memnun. Bu kardeşlik ve barış havasının devam etmesi için büyük çaba sarf ediyorlar. 19 Mayıs günü eski Mardin’de bulunan bütün dükkanlar Türk bayrakları ile süslenmesi buna en güzel örnektir.

 

Devletinde bu bölgelere hatırı sayılır yatırımları da dikkatlerden kaçmıyor. Yeni ve modern binaların yanı sıra iş istihdamı sağlayacak yatırımlarda hemen dikkat çekiyor.Bölgenin çalışkan insanları karınca misali çalışarak üretim ve tanıtıma katkı sağlıyor.

 

Doğu illerimize yapacağınız bir turistik gezide ne kadar haklı olduğumu sizde görmüş olacaksınız. İnsanı, doğası, tarihi ve hoşgörüsü ile doğudaki illerimiz yeni misafirlerini ağırlamak için sabırsızlanıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR