Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Evde yoksan yandın!

Evde yoksan yandın!

İlkokul ve ortaokullara öğrenci kayıtlarının başladığı bu günlerde, adres değişikliği yapanlar mercek altına alınmaya başlandı. Öğrencilerin adrese dayalı sistem ile kayıt olacağı okulun belli olmasına rağmen, okulu beğenmeyenlerin istedikleri okula öğrenciyi kayıt ettirmek için yaptıkları  adres değişikliği araştırılmaya başlanacak.

Her kayıt döneminin kanayan bir yarası olan şüpheli adres değişiklikleri nedeniyle İçişleri Bakanlığı sahte adres değişikliği için harekete geçti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı “Adres bildirimi ve incelenmesi” konulu 30 Temmuz tarihli genelge, 81 il valilik ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına gönderildi. Okul kayıtları öncesinde yayımlanması dikkat çeken genelgede, adres değişikliğiyle ilgili yapılacak inceleme işlemiyle ilgili ayrıntılar yer aldı.

İlçe Nüfus  Müdürleri tarafından MERNİS sisteminde yapılacak taramalarda şüphe duyulan adres değişiklikleri  “incelenecek adresler listesi”ne eklenecek adres değişikliği bildirimleri “İbraz edilen belgelerden ya da beyandan şüphe duyulması, yirmi iş günü içerisinde belirli aralıklarla adres değişikliği beyanında bulunulması, birlikte oturma gerekçeli adres bildiriminde, bildirim yapılan adreste (yurt, cezaevi, huzurevi gibi yerler dışında) kayıtlı kişi sayısının yirmiyi aşması” durumunda bu adres beyanları mülki idare amirinin emri ile kolluk kuvvetleri gönderilerek adreste kalanlar incelenecek.

Çocuğunu  kayıtlı olduğu yerden başka yerde okutmak için akrabalarının yanında gösteren, bu surette  şüpheli adres beyanında bulunanlar, kolluk kuvvetlerinin ziyaretlerinde bu adreste bulunmaları zorunlu. Şayet bu adreste bulunmazlarsa adres beyanının sahte olduğu belli olarak ve beyanı yapan kişiler cezalandırılacak.

İncelemenin normal koşullarda en geç 30 gün içinde, okul kaydı, seçim, sağlık gibi kamu hizmetlerini etkileyecek ivedilik arz eden durumlarda ise en geç 10 gün içinde sonuçlandırılacağı ifade edildi. Kolluk makamlarınca yapılacak incelemelerin hızlı bir şekilde tamamlanması için gerektiğinde tüm personel sınıflarından görevlendirme yapılacağı, ihtiyaç duyulması halinde ise muhtarların da katılımlarıyla incelemelerin bizzat adreste yapılacağı kaydedildi.

Genelgede, söz konusu idari inceleme sonucuna göre bildirimde bulunanlar hakkında “adresin arşivlenmesi ve idari para cezası uygulanması” gibi işlem tesis edileceğine dikkat çekilirken, bu nedenle adres inceleme sonucunun yoruma yer bırakmayacak nitelikte kesin ve net ifadelerle yapılarak ilçe nüfus müdürlüklerine gönderilmesi istendi. Ayrıca idari süreçlerin takibi ve denetiminin ise müfettişler, mülki idare amirleri ve kolluk amirleri tarafından sağlanacağı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR