Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

İşsizliğe acil çözüm gerekir

İşsizliğe acil çözüm gerekir

Son yılların en büyük sorunu olan işsizlik sorunu, dünyanın olduğu gibi ülkemizin de en önemli sosyal sorunudur. Son zamanlarda hızla artan işsizlik oranında ya da işsiz sayısında yaşadığımız son krizlerin payının çok büyük olduğu da unutulmamalıdır.

Ülkemizde sorunun sadece işsiz oranının yüksekliğiyle kalmadığı görülmektedir. Artık nitelikli işgücünün giderek daha fazla işsiz kaldığı bir süreçteyiz. Eğitimli gençler arasındaki işsizlik oranının da çok büyük boyutlara ulaştığı görülmektedir.

İşsizler ordusunun her geçen gün artmasına neden olan yalnızca kriz değildir. Çalışma çağına gelen nüfus her geçen gün sürekli artmaktadır. İşsizlik üzerindeki nüfus artış hızı baskısının da kısa vadede sona ermesi mümkün görünmemektedir.

Geçen uzun döneme rağmen işsizliğin yüksek olmasına kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar ve küreselleşme nedeniyle işsizliğin çözümü giderek zorlaşmaktadır. Ülkemiz 21.yüzyıla ağır sorunlarla başlamıştır. Arka arkaya yaşanan krizler ile binlerce işsiz yaratılmıştır.

Geçtiğimiz yıldan günümüze devam eden yüksek büyümeye rağmen büyüme oranında istihdam olanağı sağlanamadığı görülmüştür. İşsizliğin azalmaması ve istihdamın nasıl yaratılacağı konusunda çözümler paketi oluşturulması gerekilirken birçok nedenden dolayı bu paketler hazırlanmamaktadır.

Ülkemiz ekonomik potansiyeli yüksek olan, genç ve dinamik nüfusa sahip bir ülkedir. Meslek liselerinin öneminin yeterince kavranamaması sonucu genç nüfusun dinamik yapısından yeterince faydalanılamamaktadır. Hiçbir hükümet işsizlik sorununa kalıcı bir çözüm getirmeyi başaramamıştır. Uzun vadeli çözümler yerine kısa vadeli çözümleri tercih etmişlerdir.

Türk işgücü piyasasında, yapısal yetersizlikler hala devam etmektedir. İşgücüne katılım oranı, gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür. Kırsal yerlerden kentsel yerlere göç devam etmektedir. Ücretli çalışanın toplam istihdam içindeki payı oldukça düşüktür. Ücretler gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür. İşsizlik oranı yaşanan birçok krizinden sonra önemli bir sıçrama yapmış ve yüzde 10 civarlarında kronikleşmiştir. Aslında yüzde 10’luk bu oran sadece kayıtlı işsizlik rakamlarını içermektedir. Kayıt dışı ve tarım sektöründeki işsizlik de dikkate alındığı takdirde sorunun çok ciddi boyutlarda olduğu ortadadır.

Geçmiş yıllardan bu yana ne yazık ki hükümet gerekli başarıyı ortaya koyamamıştır. Ne yazık ki hükümet içinde bulunan bazı kişiler sadece koltuk doldurmuşlardır.Bugün hükümet kendisine zarar veren tüm bireylerden kurtulup devletin gerçek gündemi olan sorunlar ile ilgilenmesi gerekmektedir. Vatandaşın sorunlarını tek tek iyileştirmelidir. Çünkü yapılan her iyileştirme ise karşımıza istihdam ile çıkacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR