Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Öncelik yayanın

Öncelik yayanın

Öncelik yayanın

Başarılı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başlatmış olduğu “Öncelik hayatın, öncelik yayanın” kampanyası 81 ilde büyük bir heyecan ve sevinçle hayata geçirilmektedir. Bilindiği gibi “Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın” sloganıyla 2019, “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edilmişti.

Bu proje ile sürücülerin yaya geçitlerini fark etmesi, yayaların geçitlerdeki geçiş üstünlüğü vurgulanacak, yayaların da geçitleri kullanması teşvik edilerek büyük bir toplum duyarlığı sağlanmaktadır.

Unutmayalım ki, her vatandaş önce yaya, sonra sürücü oluyor. Ülkemizde yayaların, ne karşıdan karşıya geçerken, ne de kaldırımlarda yürüme hakkı var. Hep söylenir ‘Avrupa’da yayalar, yollarda öncelikli’ diye. Giden bunu görür, hoşuna gider, şaşırır, ‘keşke memleketimizde de yayalara bu kadar saygı gösterilse’ der. Ama gelince bildiğini okur, gördüklerini unutur. Yani aynı tas, aynı hamam.

Sürücülerin olduğu kadar yayalarında trafikte hakları olduğunu bilelim. Sürücü ve yaya olarak haklarımız neyse ona uyalım, yaya geçitlerini kullanalım, ışık olmayan geçitlerde sürücüler yayaya koşulsuz yol versin. Bunu yaparken arkadaki araç saygısızca korna da çalmasın!!!

İnanın zor değil. Avrupa’da nasıl hoşumuza gidiyorsa burada da gidecek. Biraz EMPATİ yaparsak gerisi çorap söküğü gibi gelecek. Yaya olarak sana saygı gösterildiğinde, direksiyona oturduğunda aynı şeyi sen de yapacaksın. Şimdi yaya olan az sonra sürücü olabilir.

Geçtiğimiz günlerde ilimizdede uygulamaya başlayan bu kampanya ile halkın bilinçlenmesi için çalışmalar yapıldı. Emniyet görevlileri ve öğrenciler, ellerindeki ‘Önce Yaya, Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz’, ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’, ‘İlk Geçiş Hakkı Yayalarındır’ yazılı dövizlerle yaya geçidinde sürücülere önceliğin yayalara ait olduğunu anlattı.

Ancak yine de henüz bilince ulaşamamış şoförlerimiz var. Bu duyarlılığı artırmak için herkes elinden geleni yapmalıdır. Umuyoruz ki herkes yüzde 100 yayaya önceliği uygulamaya çalışsın, uygulasın. Epeyce bir cezası da var bunun ve inşallah cezai durumlara düşmeden insanlarımız büyük bir medeni olgunluk içinde bu kurala uyar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR