Halime Bilgin

Halime Bilgin

Gökte Düğün Var

Gökte Düğün Var

Benim babamın bir sözü vardı.

"Kadınlara gökte düğün var deseler göğe merdiven dayarlar" derdi.

Düğünler insanların vazgeçilmezi arasında. Zaman ve şartlara göre değişikliğe uğrasa da genel olarak özünde olanı yaşatma çabası her ortamda öne çıkıyor.

Dinimizin gereği olarak insanları ve nesli korumak adına zinadan ayrıldığını belirtmek için nikah akdi ve bu evliliğin sosyal olarak yakınlara çevreye duyurulması için de sünnet olan yemek verme genel kaideleri. Bunun dışında kalan ise yaşanan coğrafyanın şartlarına, adetlerine geleneklerine göre farklı kültürlerin yansıtılmasıdır.

Hani hep eskiye bir özlem vardır ya, geriye dönüp baktığımızda eminim hepimizin çocukluğundaki düğünlerin yeri farklıdır.

Benim çocukluk dönemimde, kadınlar ayrı erkekler ayrı eğlence tertipler ve genelde düğünler harman zamanı sonrasında yapılırdı. Çünkü koca kazanlarda yemekler yapılır bütün ahali yemeğe davet edilir ve insanlar evinde, elinde ne varsa onu getirirlerdi. Bir tabak nohut, bir tabak fasulye veya bir miktar para. Sonuçta herkes hayırlı olsuna gelir hediyesini bırakır düğüne bir şekilde iştirak eder ve kaynayan kazana gönlünce katkıda bulunurdu. Ve düğün sahibi hiç gelecek hediyelere güvenerek düğüne kalkışmazdı.

Şimdilerde modern yaşamla beraber şartlar ve kültürel yansımalar da farklılaştı. Düğün yapmak için artık tatil sezonu gözetilir oldu. Yeni tip düğünler salon tarzı bir konseptle hazırlandığı için tüm eğlenceler ,yemekler ve etkinlikler hepsi bir günde ve aynı mekanda olması nedeni ile davetlilerin gelebileceği şekilde ayarlanmasını gerektirdi.Bu işin ekonomik yükünün altından kalkmak içinde ister istemez takı merasimleri düğünlerin en önemli ritüeli haline geldi ve düğünler gelecek hediyelere takılara güvenilerek yapılmaya başlandı.

Ayrıca yeni birçok ritüeller çıktı genç kızlığa veda partisi bunlardan biri. Fotoğraf çekimi için mekan çekimine gitmek bunlardan biri. Geleneksel kıyafetler yerine assolist kıyafetleri giymek bunlardan biri.

Eski veya yeni adetleri beğenmeyebiliriz, eleştirebiliriz, yapmayabiliriz ama bir gerçek var ki düğünler kendi şartlarını zamanına göre oluşturuyor ve bir kültür olarak mutlaka hayatımızın bir alanında yer alıyor. Ve babamın da dediği gibi, bu işi sanki kadınlar ayarlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halime Bilgin Arşivi
SON YAZILAR