Halime Bilgin

Halime Bilgin

Eski Eşya Günü Kutlanır Mı?

Eski Eşya Günü Kutlanır Mı?

Dünyada ne çok şey var bilmediğimiz.

Bu gün eski eşyalar günü olarak kutlanıyormuş.

Geçmiş anılara kültürel mirasa ve önceki nesillerin yaşam tarzına bir nebze olsun pencere açmak ve eski eşyaları yeniden kullanıma teşvik etmek geri dönüşüm sağlamak için.

Çok güzel bir düşünce gerçekten de. Özellikle su gibi akıp giden zamana karşı ve geçmişin izlerini taşıyan her şeyin değerinin kaybolduğu bir zaman diliminde böyle bir günün olması geçmişle bağımızı kurmamızı sağlar. Ayrıca çevrecilik açısından bakarsak eski eşyaların tekrar kullanılması, atık miktarının azaltılmasına ve doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur.

Böyle bir günü herkesin kutlaması, gelecek nesillere bu güzel düşünceleri aktarması ve eski eşyaları koruyarak, miras bırakması açısından önemli geldi bana. Çünkü insanlık tüketim dünyasına doğru evrilirken, sürdürülebilir bir yaşam tarzı olarak, eski eşyaların önemini hatırlamaya teşvik eden bir gün. Ayrıca geçmişte yaşanan hikayeleri keşfetmek ve aile bağlarının kuvvetlendirmek içinde bir fırsat sunuyor.

Şu an benim elimde veya evimde geçmiş eşyalardan hiç bir şey yok, alıp derin derin düşünmek için. Ama eşimin babasından kalma bir radyonun, torunları arasında kimin evinde kalacağı konusu bir hayli çekişmeli olmuştu. Sebebi o radyonun kendi değeri değildi elbette. Dedelerinin hatırasına sahip çıkmak o radyo üzerinden yapılan sohbetleri canlı tutmak içindi.

Eski eşyalar, kullanılmadığı için atılması gerektiği üzerinde duran bir çok felsefe var. Çoğumuz bu nedenden ya bir başkasına veriyoruz ya satıyoruz yada mecbur kaldığımızda atıyoruz.

Fakat bu gün öğrendiğimiz eski eşya günü ve gerekçesi bizim geçmişten gelen miraslarımız olarak, bize bir hikaye anlatması ve bir zaman dilimine ait izleri taşıması nedeni ile kullanabilecek şekilde olanları, atma veya satma düşüncemizi değiştirmemizi sağlamıştır umarım.

Birde şunu belirteyim ki; farklı kültürde yaşamanın dezavantajı olarak, kendi geçmişine sahip çıkmak hiç de kolay değilken gelecek nesile bunu aktarmak daha da zor. Belki bu nedenden eski eşyalar aracılığı ile duygusal bağ kurarak geçmişin güzel anılarını gelecek de yaşatmak daha kolay olur bizim açımızdan. Bu günden sonra farkında olacağımız bir konu daha oldu.

Ya siz, bu farkındalığı hayatınıza dahil edecek misiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halime Bilgin Arşivi
SON YAZILAR