Mine Baykal

Mine Baykal

D vitamini

D vitamini

D vitamini, yağda çözünen bir vitamindir ve uzun süre vücutta depolanabilmektedir. Günlük beslenmede vücuda alınan 2 formu vardır. D3 vitamini ve D2 vitamini bazı hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunmaktadır. Güneş ışınları yoluyla cilde direk güneş ışığının teması ile D vitamini sentezlenmektedir. D vitamini, kemiklerin sağlıklı kalmasını ve kasların kasılmasını önlemeyi destekler.

Çocukluk çağında kemiklerin şekillenmesi ve büyümesini sağlar. Yetişkinlerin de kemiklerin sağlam kalmasını desteklemektedir. Yapılan son araştırmalar D vitamini eksikliğinin birçok hastalığa sebep olabileceğini söylemektedir.

D vitamini eksikliği kas güçsüzlüğüne, kemiklerin ince kırılgan olmasına, kas kemik ağrısına, depresyona, şizofreniye, tip 1 diyabet, raşitizme ve bazı kanser hastalıklarına neden olmaktadır. D vitamini eksikliğinde en sık görülen problemlerden birisi de kalça kırığıdır

Yaşlılarda ise hareket kısıtlılığı ve kas kayıplarına neden olduğu bilinmektedir. Her yaş gurubunda D vitamini gereklidir. Ayrıca D vitamini iltihap azaltıcı, bağışıklığı destekleyici etkilere de sahiptir. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda D vitamin eksikliği oluşabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre obez bireylerde D vitamini eksikliğinin %35 daha fazla görüldüğü, fazla kilolu olanlarda ise %24 daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Diyet döneminde ise D vitamini eksikliğinden kaynaklı kilo vermeyi zorlaştırıcı ve engelleyici etkiye sahiptir. D vitamini düzeylerinin artması ve vücutta yeterli düzeyde olması kilo vermeye yardımcı olabilmektedir.

D vitamini yeterli ve ihtiyaç dozu dahilinde alınmalı ve vücutta depolandığı unutulmamalıdır. Aşırı doz alımlarında sağlık sorunlarından böbrek taşı, yüksek tansiyon hastalıklarına yol açabilmektedir. Fazla doz alınan D vitamini zehirlenmelere ve ölüme sebep olabilmektedir.

Yeterli ve dengeli beslenme ve ihtiyaç dozu dahilinde takviye alınmasına dikkat edilerek sağlıkla kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mine Baykal Arşivi

Ödem

06 Aralık 2022 Salı 00:32
SON YAZILAR