Mine Baykal

Mine Baykal

Ödem

Ödem

Ödem vücut dokularında sıvı birikmesiyle oluşan şişliktir. Çoğunlukla ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda görülebileceği gibi bazen de tüm vücutta görülebilmektedir.

Ödemin oluşmasının nedeni sadece beslenme tarzıyla ilgili değil aynı zamanda birçok hastalığın da nedenleri arasında yer almaktadır. Su tüketiminin azlığı, hazır gıdaların fazla tüketimi, turşu, salamura ürünler, fazla tuz tüketimi, fast food tüketimi, hamur işi tüketim fazlalığı ve kalp damar hastalıkları, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, fazla kilo, hormonal değişiklikler, hamilelik dönemi, siroz hastalığı, havanın sıcak olduğunda fazla yürümek ve ayakta durmak, uykusuzluk, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi, güneş yanığı, ameliyet sonrası dönemler ödeme neden olabilmektedir. Aynı zamanda stres kaynaklı da ödem gelişebilmektedir.

Ödemi engellemek ve tedavi edebilmek neler yapılabilir?

Gün içerisinde su tüketimi arttırılmalıdır.

Hazır soslar, fast food tarzı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Domates, maydanoz, limon, yaban mersini, ananas, yeşil çay, mısır püskülü çayı gibi besinler ödemi azaltma da yardımcı olacaktır.

Tuz ve tuzlu besinlerin de tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Günlük bir egzersiz türü seçilerek aktivite sağlanmalıdır.

Bunlar sadece birkaç yöntem olmakla birlikte her şeyin azı da fazlası da zarar olduğunu da hatırlatalım. Günlük beslenme planlaması kişiden kişiye değişeceğinden dolayı günlük alınması gereken besin, içecek miktarları farklılık gösterir. Kişinin hastalıkları ve durumu göz önüne alınarak bir yaşam tarzı değişikliği ve tedavi için mutlaka bu alanda uzman olan doktor ve diyetisyen kontrolünde tedavi alınmalıdır.

Sağlıkla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mine Baykal Arşivi
SON YAZILAR