Mine Baykal

Mine Baykal

Glutensiz diyet

Glutensiz diyet

Gluten arpa, çavdar, yulaf ve buğday gibi tahıllar içinde bulunan doğal bir proteindir ve tahılın faydalı kısmıdır. Gluten hassasiyeti olan bazı kişiler tarafından ve çölyak hastaları tarafından sindirilemez ve bazı sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.

Gluten adı verilen proteinin yer aldığı besinlerin günlük beslenmeden çıkartılmasıyla oluşturulan bir beslenme tipidir. İdeal kiloya ulaşmak, hızlı kilo vermek, sağlıklı beslenmeye katkısı olduğu düşüncesiyle tercih eden kişiler tarafından glüten diyeti popüler olmuştur fakat herhangi bir faydası olmadığı gibi olumsuz etkileri vardır. Glutensiz beslenmek hem fazla ve hızlı kilo alımına hem de sindirim sistemini bozabilecek sonuçlara sebep olabilmektedir. Kan şekeri dengesini de olumsuz etkilemektedir.

Yapılan çalışmalara göre sağlıklı ve glutene hassasiyeti olmayan kişilerin, glütensiz bir beslenme tipi uygulaması sağlığı olumsuz etkileyerek diğer sağlık sorunlarına yol açabileceği çalışmalar ile saptanmıştır. İnsülin direncinin gelişme riski ve şeker hastalığına yakalanma oranının %13 arttığı araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

Gluteni sindiremeyen, glutene karşı hassasiyeti olan kişilerde bazı sağlık sorunları görülmektedir. Kişilerde karın ağrısı, hazımsızlık, kusma, diyare, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk, kemik ve eklem ağrıları, cilt problemleri şeklinde glutene karşı hassasiyet belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Glutenin vücutta sindirilememesi sonucu çölyak hastalığı ortaya çıkmaktadır. Hastalığın bulgularının tekrarlamaması ve besin maddelerinden vücudunun yararlanabilmesi için gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı bulunan kişilerin beslenmesinden gluten içeren besinler çıkartılmalıdır ve glutensiz beslenme planı oluşturulmalıdır.

Glutensiz diyet kilo vermek için değil gluten alerjisini, çölyak hastalığını önlemek için diyetisyen kontrolünde kişinin bulgu ve değerlerine göre uygulanmalıdır.

Sağlıkla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mine Baykal Arşivi

Ödem

06 Aralık 2022 Salı 00:32
SON YAZILAR