Mine Baykal

Mine Baykal

Stres kilo aldırıyor!

Stres kilo aldırıyor!

Stres, kilo almanın nedenlerinin ilk sırasını alıyor diyebiliriz. Stres deyip geçmeyiniz, dünyanın en iyi diyetini de uygulasanız eğer ki stresli bir yaşamınız varsa veya stresli durumları yaşamınızdan çıkaramıyorsanız istediğiniz kilo hedefine de ulaşmanız mümkün olmayacaktır.

Stres ve kilo birbiri ile bağlantılı bir durumdur. Stresli durumlarda yeme içme isteğinin artması söz konusudur ve fazla yeme içme sonrası suçluluk duygusu da eklenince stres hormonu daha da aktifleşerek fazlasıyla kilo artışına sebep olmaktadır. Sonrasında ise hem kilo artışı hem de duygu durumunda olumsuzluk yaşanmaktadır.

Peki herkeste aynı oranda stres faktörü etki etmekte midir? Stres hormonu herkeste farklı oranlara göre değişmektedir. Bireylere göre değişiklik gösteren stres hormonu kiminde aşırı salgılanır ve daha fazla yeme isteğine, özellikle bol kalorili, tatlı türlerine yönelim fazla olmaktadır. Bu şekilde yeme içmeye yönelerek stresi uzaklaştırmak isterken aslında stresin daha da artmasına ve vücudun yanlış besinle karşı karşıya kalmasına sebep olunmaktadır.

Kilo vermek için diyete başlamak tek başına yeterli olmadığı gibi kilo alımını durdurmak için stres kontrolü iyi sağlanmalıdır. Olumsuz düşünceler ile çok sık karşılaşılmaktadır. Bunlar çoğunlukla ‘ya kilo veremezsem, diyete başlayınca bir süre sonra kilo vermem durursa, ne yesem kilo alırım, su içsem kilo alırım, çok yavaş kilo veririm, devamlı şişkinlik hissederim’ gibi düşünceler mevcuttur. Bu düşünceler yok edilmediği sürece diyette başarı sağlamak mümkün olmayacaktır. Olumlu düşünerek kilo vermeye odaklanmak başarılı sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır.

Stresin bel çevresindeki yağlanmaya da sebep olduğunu biliyor musunuz? Bel çevresinin yağlanmasıyla birlikte birçok hastalık da beraberinde gelmektedir. İnsülin direncinin artması, tansiyon yüksekliği ve obeziteye kadar giden bir süreç meydana gelmektedir.

Stres beslenmeyi olumsuz yönde etkilediği gibi uyku sorunlarına ve halsizliğe de sebep olarak yaşam kalitesini düşürmektedir.

Düzenli bir beslenme planı ve egzersizle birlikte hem kilo kontrolü sağlayabilir hem de stresinizi yönetebilirsiniz.

Sağlıkla kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mine Baykal Arşivi

Ödem

06 Aralık 2022 Salı 00:32
SON YAZILAR